Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in Küresel Anketi'ne katılan yatırımcıların yüzde 70'i, İran'ın nükleer faaliyetlerinden kaynaklanacak bir geriliminin, petrol piyasalarında yalnızca kısa vadeli bir arz sıkıntısına yol açacağını düşünüyor.

1,209 yatırımcı, analist ve traderın katıldığı ankette, katılımcıların yalnızca üçte biri olası bir saldırının petrolde şoka sebep olarak, küresel resesyonu tetikleyeceğine inanıyor.

Slezer&Co.'nın başkanı J. Ann Selzer, yatırımcıların diğer petrol üreticisi ülkelerin üretim açığını telafi etmek için harekete geçeceği konusunda şüpheye düşmesi hâlinde, bölgesel gerilimlerin, petrol piyasalarını daha uzun süreli etkileyebileceğine dikkat çekti.


Dünya genelindeki katılımcıların yüzde 46 çoğunluğu, ham petroldeki pozisyonlarını önümüzdeki 6 ayda koruyacağını, yüzde 21'i pozisyonlarını artıracağını, yüzde 17'si ise azaltacağını söyledi.

Diğer yandan katılımcıların yüzde 43'ü ham petrol fiyatlarındaki artış öngörürken, yüzde 22'si düşüş bekliyor.

Mart vadeli ham petrol kontratları bugün Nymex Borsasında varil başına 99.86 dolardan fiyatlandı. Dün 99.70 dolar seviyesine yükselen petrol kontratları, 19 Ocak'tan bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Petrol fiyatları 2011 yılında yüzde 17 yükseldi.