Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Davos'taki zirveyi değerlendiren Özen, özellikle Avrupa üzerinde karamsarlık olduğunu söyledi.

Türkiye'ye portföy yatırımlarının süreceğini belirten Genel Müdür, ABD'de para bolluğunun süreceğini kaydetti. Özen, "Bu yıl likidite bol olacak. Fed QE3'ün sinyallerini verdi. ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı çekti. Böyle olunca net bir şekilde QE3 gelebilir. ABD'deki para bolluğu devam edecek.

Avrupa'da ciddi bir para bolluğu görüyoruz. ECB'nin bilançosunun GSYİH'e oranının yüzde 35'lere gelmesi bekleniyor. Avrupa'da çok ciddi bir parasal genişleme var. ABD'de de bunun süreceğini görüyoruz. Dolayısıyla sermaye piyasalarına baktığınız zaman ben Türkiye'ye portföy yatırımlarının geleceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Casri işlemler finansmanındaki sorunların azaldığını vurgulayan Özen, "Cari işlemler fonlamasının kalitesinin yükseldiğini de görmek sevindirici" dedi.

"2012'DE KARLILIK 2011'E GÖRE DAHA İYİ OLABİLİR"

Türk bankacılık sektörünü değerlendiren Özen, sektörün sermaye piyasalarını daha fazla kullanması gerektiğini vurgulayarak, "Türk bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik sorunu yok ama ekstra sermayemizde de bir azalma görüyoruz. Mevcut rasyolardan yaklaşık yüzde 1.5-2 aşağı gelme olabilir. Dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
 
2012 yılında karlılığın 2011'e göre daha iyi olabileceğinin de altını çizen Genel Müdür, Türk bankacılık sektörünün muazzam büyüme potansiyeli olduğunu dile getirdi.

MB'nın duruşunda değişik bekleyip beklemediğine dair soruya ise Özen, "MB'nın TL'yi sıkılaştırması gerekiyordu ve bunu yaptı. Tabii faizler yükseldi. Ancak MB sermaye girişlerinin kalıcı şekilde devam edeceğini görürse koridoru kaldırmayacaktır, ama koridor içerisinde ortalardan fonlama imkanı sağlayabilir.

Ben mevcut faizlerin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Faizlerin uzun süre burada kalıcı olması demek yumuşak iniş senaryosundan uzaklaşmak demek. Ben önümüzdeki günlerde merkez bankasının koridorun yukarısından değil ortalarından fonlamaya geçebileceğini düşünüyorum" yanıtı verdi. Özen ikinci çeyrek itibariyle munzam karşılık indirimlerinin de olabileceğini sözlerine ekledi.