Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, özel sektör alacaklılar ile Yunanistan hükümeti arasında borç takasına yönelik görüşmelerin sürmesi ile birlikte, gösterge endeks Stoxx Europe 600'ün boğa piyasasına girmesinin ardından, dalgalı seyrediyor. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri yükseldi.

Avrupa'nın ikinci büyük petrol şirketi BP Plc, Meksika Körfezi'nde petrol sızıntısından dolayı meydana gelen kirliliği temizleme maliyetinin bir kısmını Transocean Ltd.'den tahsil edemeyeceği yönündeki yargı kararı sonrası yüzde 1.4 düştü. İsviçre merkezli Transocean ise yüzde 7.6'lık bir ralli gerçekleştirdi. BNP Paribas SA, JPMorgan Chase & Co.'nun "sat" tavsiyesinin ardından yüzde 3.1 düştü ve Avrupa bankalarını içeren göstergenin düşüşüne öncülük etti.

Stoxx 600 Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.5'lik kaybını geri alarak, yaklaşık yüzde 0.1 yükselişle, Londra saati ile 10:28'de 257.89 puana çıktı. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, bu hafta yüzde 0.8'lik kazanç gerçekleştirmeye yöneldi. Endeks bu yıl şimdiye dek yüzde 5.5'lik bır çıkış gerçekleştirdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3'lük bir çıkış yaptı.

Cenevre'de Louis Capital Markets SA direktörü John Plassard, "Yunanistan'ın borçlarına uygulanacak saç traşı, piyasaları aynı zamanda hem canlandıracak hem de endişelendirecek bir kilit unsur" dedi ve "Müzakereler devam edecek, ancak henüz anlaşmaya varılamamasından dolayı tansiyon yükselecek" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi dün yüzde 1.1 yükseldi ve bu hareket sonucu endeks, 22 Eylül'de görülen en düşük seviyeden başaldığı çıkışını yüzde 20'ye genişletti. Analistler, endeksin en son dönemde gördüğü dip seviyeden başladığı yükselişini yüzde 20 ve üzerine çıkartması durumunu "boğa piyasası" olarak adlandırıyor. Avrupa hisseleri, ABD ekonomisinin toparlanmakta olduğunu gösteren veriler ve Euro Bölgesi'nin borç krizini çözeceği şeklindeki spekülasyona bağlı olarak, Eylül ayından bu yana değer kazandı.