Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümleri birçok cephede tartışılırken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Robin Hood" vergisi olarak da adlandırılan finansal işlemler vergisini uygulayacağını açıkladı. Fransa, diğer Avrupa ülkelerinin aynı yolu izleyip izlemediğine bakmaksızın, Ağustos'tan itibaren finansal işlemleri yüzde 0.1 oranında vergilendirecek.

Finansal işlemler vergisi, Sarkozy'nin büyüme ve istihdamı desteklemek üzere aldığı bir dizi önlemin yalnızca bir parçası. Fransız televizyonunda açıklamada bulunan lider, bu verginin diğer ülkeleri de harekete geçirmesi temennisinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, vergilerin 1 milyar euro üreterek, yeni bir gelir alanı yaratmasını ve dolayısıyla bütçe açığını azaltmasını hedeflediğini savundu.


KDV DE ARTIRILIYOR


Sarkozy aynı zamanda KDV oranlarına da vergi getiriyor. Rekabet gücünü artırmak için şirketlerin üzerindeki yükü azaltmak istediklerini belirten Sarkozy, bunu, bu vergilerle karşılayacaklarını söyledi. Yüzde 1.6 artırılması beklenen KDV'ler, sosyal yardımların masraflarını karşılamak için kullanılacak.

Finansal işlemler vergisi, Aralık ayındaki AB Zirvesi'nde, Almanya ve Fransa'nın, İngiltere ile karşı karşıya gelmesine neden olmuştu.

BORÇ KRİZİ

Sarkozy, Euro Bölgesi borç kriziyle ilgili olarak Avrupa'da durumun ''yatıştığını'' ve ''istikrarlı'' bir hale geldiğini iddia ederek, ''Avrupa artık uçurumun kenarında değil''diye konuştu.

Fransa'da ekonomik durumun daha iyi gittiğini ileri süren Sarkozy, ülkede bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranının 2011 yılında beklenenden daha iyi olduğunu belirterek, bu oranın yüzde 5,7 yerine 5,4 veya 5,3 olacağını söyledi.