Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupalı liderlerin borç krizinin çözümü için bir kez daha biraraya gelmeleri öncesi satıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri üç ayın zirvesinden gevşerken, euro değer kaybetti. Çin hisse sentleri, bir hafta süren yeni yıl tatilinin ardından, ilk iş gününde aşağı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:14'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte, bu ayki kazancını yüzde 7.5'e daralttı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kaybetti ve Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 düştü. Euro dolar karşısında beş günlük yükselişini tersine çevirdi ve yüzde 0.4 değer kaybetti. Avustralya doları 16 önemli para biriminin tümü karşısında düştü ve dolar karşısında yüzde 0.7 geriledi. Beş yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi düşüşünü sürdürdü ve yüzde 0.7331 ile rekor seviyeye indi. Bakır yüzde 0.8 düşerken, çinko, nikel ve alüminyum da değer kaybetti.

Avrupalı liderler bugün, Almanya öncülüğünde planlanan bütçe açığı kontrol anlaşması ve bu yıl kurulacak 500 milyar euroluk (661 milyar dolar) kurtarma fonunu onaylamak için Brüksel'de biraraya gelerek 2012 yılının ilk zirvesini düzenleyecek. Yunanistan ve özel sektör alacaklılar, 28 Ocak'ta yaptıkları açıklamada, alacaklıların ellerindeki borçlanma kağıtları için daha fazla zararı kabulleneceklerini işaret etmelerinin ardından, önümüzdeki günlerde anlaşmaya varmayı beklediklerini belirttiler.

Sydney'de Barclays Capital faiz strateji müdürü Gavin Stacey, "Çözüm bulunsa bile, asıl önemli nokta, Avrupa'nın acı ilacı içecek olması" dedi ve ""Eurodaki güçlenmede daha büyük geri çekilme riski var" değerlendirmesinde bulundu.