Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin borç krizini görüşecekleri zirvelerinin öncesinde ve ABD ekonomisinin beklentinin altında büyümesinin ihracatçıların kazanç görünümünü düşürmesiyle Asya Borsaları düşüş kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi 3 ayın zirvesinden gevşedi.

En büyük pazarı olarak ABD'yi gösteren inşaat malzemeleri tedarikçisi James Hardie Industries SE yüzde 2.2 düştü. Elektronik üreticisi Mitsubishi Electric Corp., hazine tahvillerinde yer almasının yasaklanmasının ardından yüzde 13 geriledi. Bellek çipi test aygıtları üreticisi Advantest Corp., temettü ödemesini artırmasının ardından yüzde 11 değerlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 122.37 puana geriledi. Endekste artış kaydeden her iki hisseye karşılık 3 hisse değer kazandı. Çin'in kredi kontrollerini azaltacağı, ABD ekonomisinin ilerlediği ve Avrupa'nın borç krizini kontrol altına almaya başladığına ilişkin iyimserliğin etkisiyle Asya Pasifik Endeksi son 6 haftada artış kaydederek, 15 Ekim 2010'dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Bu rallinin sürdürülebilir olmasını beklemediğini belirten Hong KOng'taki Samsung Asset Management'ın yatırım genel müdürü Pauline Dan, volatilitenin devam edeceğini ve Avrupa konusunda hâlâ en kötünün görülmemiş olduğunu söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.3; Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 ve Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 düştü.

Ay takvimine göre kutlanan Çin Yeni Yılı tatilinin ardından açılan Çin Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 gerilerken, yine gçtiğimiz hafta kapalı olan Tayvan'daki Taiex Endeksi yüzde 2.3 yükseldi.