Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği liderlerinin bölgedeki borç krizini görüşecekleri Brükse'deli zirvelerinin öncesinde euro, dolar karşısında değer kaybetti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in kredi notunu indirmesinin ardından İtalya, bugünkü tahvil ihalesine hazırlanırken, yen, euro karşısında 3. gününde de primlendi. Yunanistan ve özel sektör kreditörlerinin bu hafta borç takası planında anlaşacaklarına ilişkin spekülasyonun etkisiyle euro talebi desteklendi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Asya Borsalarındaki düşüşün riskli varlık talebini düşürmesinin sonucunda zayıfladı.

Çözüm bulunsa dahi, Avrupa'nın "acı ilacı" içmesinin gerekeceğini savunan Sidney'deki Barclays Capital'in baş faiz stratejisti Gavin Stacey, euroyu aşağı çeken daha büyük risklerin olduğunu belirtti.

27 Ocak'ta dolar karşısında 1.3220 seviyesinde olan euro, bugün Tokyo'da 14:30 itibariyle 1.3178 seviyesine geriledi. Euro, geçtiğimiz hafta dolar karşısında yüzde 2.2 güçlendi. Euro, yen karşısında da yüzde 0.4 zayıflayarak 101.03'ten işlem gördü. Dolar/Yen 76.70'den 76.67'ye geriledi.

Geçtiğimiz hafta yüzde 1.9 yukarıda seyreden MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düştü.