Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel krizde hükümet tarafından kurtarılmış olan Royal Bank of Scotland'daki CEO'su Stephen Hester'ın prim ödemesine ilişkin tartışmalar dinmek bilmiyor. Geçtiğimiz gün RBS'in yönetim kurulu başkanı Philip Hamton'ın 1.4 milyon sterlinlik hisse hakkından  feragat ettiğini açıklamasının ardından, bankanın CEO'su Hester da tırmanan öfkeye dayanamadı ve 963 bin sterlinlik prim ödemesinden vazgeçti.

51 yaşındaki Hester, 27 Ocak'ta 1.2 milyon sterlinlik maaşının yanısıra 3.6 milyon değerinde hisse de alacağının açıklanmasından bu yana, yönetici maaşları ve prim ödemeleri konusundaki siyasi fırtınanın merkezine oturdu. Edinburgh'teki banka geçtiğimiz yıl yüzde 35 düşüş kaydederek, hükümetin, bankanın hisseleri için ödediği fiyatın yüzde 50'sine geriledi. Muhalefetteki İşçi Partisi, Parlamento'yu Hester'ın prim ödemesinin durdurulması için oylamaya çağırdı.

Hissedarların, üst düzey yetkililerin ödemelerini sınırlamadaki rolüne ilişkin öğütlerinden ötürü, hükümete daha büyük görev düştüğünü savunan İşçi Partisi lideri Ed Miliband, kimsenin Hester'ın iyi iş çıkarmasından şüphesi olmasını, ancak bunun prim ödemesi için yeterli seviyede olup olmadığı konusunda herkesin kafasında soru işaretlerinin bulunduğunu söyledi.

RBS'ın hissedarlarına yönetici ödemelerini düşürmeleri konusunda çağrı yapılmasının ardından, İngiltere Başbakanı David Cameron da Hester'ın prim ödemelerini bloke etmediği için eleştirildi.

Stephen Hester'ın prim ödemeleri konusu, tam da işsizlik oranının 17 yılın zirvesine tırmandığı, maaşların dondurulduğu ve ekonominin ikinci bir resesyon eşiğine geldiği zamanda ortaya çıktı.