Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Derinleşen ekonomik krizin zor şartlarını üzerinde en çok hissettirdiği genç nüfusa yardım edilmesine ilişkin uluslararası baskılar artarken, Avrupa Birliği liderleri zirvelerinde Yunanistan'ın  yanısıra "genç nüfustaki işsizlik" için de harekete geçmeye hazırlanıyor. AB liderleri, Avrupa genelinde artan genç nüfus işsizliğini çözmek üzere 22 milyarlık destek sağlanmasına ilişkin planları değerlendirecek.

İspanya'daki genç nüfus işsizliğinin yüzde 51.4'e tırmanmasıyla, okulu bitirip daha da zor bir dünyada kendini bulan gençlerdeki işsizlik sorunları, geçtiğimiz hafta İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda da gündeme getirildi. l

Dünyanın dört bir yanından gelen politikacılar, ekonomistler ve bankacılar bu konuda adım atılmasının, iş gücü talebini desteklemek ve bir jenerasyonun iş dünyası için "kayıp" hâle gelmemesi için "çok önemli" olduğunu söyledi.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, genç nüfustaki işsizliğinin batıyla sınırlı olmadığını, genç işçilerinin oranının arttığı gelişmekte olan ekonomilerde de görüldüğüni belirtti. Zoellick, "eğer insanlar doğru bir başlangıç yapmazsa, bu, onların tüm hayatını etkileyebilir. Sadece çamurda çırpınmak, mali düzeltmeler yapmak yeterli değil" dedi.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde ise sendika liderleriyle işsizlik konusunu görüşmek üzere bir araya geldi. Lagarde, Cumartesi günü Euro Bölgesi'nin hızlı bir başlangıç yapmasının gerektiğini belirterek, büyümenin, istihdam, mali konsolidasyon ve değer yaratılması için de zorunlu olduğunu savundu.

Euro'nun geleceği ve Euro Bölgesi üyelerinin harcama kontrolleri ön planda olacağı Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nde, liderlerin, okulun bitirilmesinden en geç 4 ay sonra tüm genç nüfusa çalışma, staj ya da çıraklık imkanı sağlanmasına yönelik planları değerlendirecek.

AB kaynakları, AB sosyal fonundan 22 milyar euro kullanılabileceğini belirtiyor. AB Komisyonu, sorunları çözmek ve fonların uygun kullanımı için ülkelerle teker teker görüşerek, ülkeye özel programlar oluşturmaya çalışacak.