Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç takası görüşmelerinde taraflar bu hafta uzlaşmaya varacaklarını beklediklerini açıklarken, bugünkü yılın ilk Avrupa Liderler Zirvesi öncesinde piyasalarda negatif bir seyir hakim. Aslında negatif seyrin temelini Cuma gününden alınan olumsuz haber ve veri akışına bugünkü Çin kaynaklı haberlerin eklenmesi oluşturuyor. Cuma günü ABD ekonomisinin son çeyrek büyüme oranının beklentilerin
altında kalmasının piyasalarda yarattığı kötümser hava bugün, Çin'in parasal gevşemeye piyasalarda umulduğu kadar istekli yaklaşmaması ile devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta kapalı olan Çin Shanghai Borsası, söz konusu haftada gelişmekte olan hisse senetleri piyasalarındaki yükselişe rağmen, bu haftaya %1,5 aşağıda başladı. Çin Merkez Bankası'nın halen %21 olan zorunlu karşılık oranlarında indirim yerine ters repo ile piyasaya 353milyar yuan (55,7 milyar dolar) enjekte etmesi, parasal gevşeme konusunda Bankanın aceleci davranmayacağı algısını yarattı.

Bugünkü Avrupa Liderler Zirvesi ve Yunanistan çözümsüzlüğü şöyle dursun, piyasa yeni bir Yunanistan yaratmak için işe koyuldu bile. Portekiz CDS'i 1430'u görürken, ülkenin 10 yıllık tahvil faizi 1 haftada 4 puan artarak %15'e ulaştı. Halen sürdürülebilir bir düzeye ilerlemeyen Portekiz için Yunanistan'ın borç takası görüşmeleri önem taşıyor. Zira piyasada Portekiz'in de Yunanistan kadar olmasa da, borç takasına gitmek zorunda olduğu görüşü hakim.

AB liderleri, Almanya'nın öncülük ettiği mali kontrol anlaşmasını ve bu yıl hayata geçirilecek olan 500 milyar euro değerindeki kalıcı kurtarma fonunu tamamlama üzere, bugün Brüksel'de toplanacak. Liderler Zirvesi'nin öncesinde gerçekleşen İtalya tahvil ihalelerinde ise maliyetler bir önceki ihraca göre gerileme kaydetti.

Uzun vadeli olmaları nedeniyle ihraçlar piyasanın yönü açısından önemliydi. Ayıca Ocak ayında Euro Bölgesi'ndeki tüketici ve sanayi güven endeksi piyasa beklentisinde bir miktar kötü geldi. Öğleden sonra, Avrupa tarafında Fransa'nın kısa vadeli tahvil ihraçları bulunurken, ABD'den Kişisel Geliş ve Kişisl Harcamalar verileri, Cuma günkü GSYİH artışı beklentileri karşılamayan ABD'nin tüketim temelli ekonomisi için önem arz ediyor.

Asya borsalarının genelindeki %2'lik negatif seyre ve Avrupa Borsalarında görülen%1'e varan kayıplara rağmen İMKB-100 Endeksi geçtiğimiz hafta geldiği seviyeleri koruma çabasında. Avrupa piyasaları Liderler Zirvesi'ni karamsar bir şekilde satış ağırlıklı bir piyasa ile beklerken, İMKB'de görülen kayıplar sınırlı. Perşembe günü Garanti Bankası'nın bilanço açıklaması ile Bankaların son çeyrek finansalları
gelmeye başlıyor. Türk bankalarına ilişkin ardı arkasına gelen araştırma raporlarında son çeyrek finanslarına ilişkin iyimser beklenti ve 2012 yılına ilişkin tahminler ile Bankaların geçtiğimiz iki haftaki ralli ile ulaştıkları seviyede dirençli olmalarını sağlıyor. Günü 302 puan düşüşle 57.053 puandan açan Bileşik
Endeks, açılıştan sonra bir miktar daha gevşese de seans boyunca 57bin seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı. Bileşik Endeksi ilk seansı %0,21 düşüşle 52.234 puan kapatırken, Endeksin hareket bandı 56.917 - 57.502 arsında gerçekleşti.

Doların küresel anlamda değer kazandığı günde Dolar / TL kuru da buna uyumlu olarak haftanın ilk gününde yükseliş kaydetti. Kur %0,9 artışla 1,7925 seviyelerinde seyrederken, EUR / USD paritesinin de %0,7 düşerek 1,3125'e gelmesi ile Döviz sepetindeki yükseliş %0,54 ile sınırlı kaldı. Piyasalardaki olumsuz görünüme karşın, gösterge tahvil faizinde gerileme sürüyor. Gösterge niteliğindeki 2 yıllık tahvil
faizi bugün 12 baz puan düşüşle 9,48'de seyrediyor. Geçtiğimiz hafta genel anlamda yükseliş gösteren emtia fiyatları ise dolardaki güçlü seyrin etkisi ile gerileme kaydediyor. Altının onsu %1'lik kayıpla 1721 dolardan işlem görürken, brent petrolün varil fiyatı %0,5 düşüşle 111 dolar seviyesinde.