Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF, aralarında dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in de yer aldığı Asya-Pasifik ülkelerinin, küresel ekonomide yavaşlama olması hâlinde büyümeyi teşvik edici önlemler almak ve faizleri düşürmek için yeterli alana sahip olduğunu savundu.

Asya ekonomilerinin çoğunluğunun, yavaşlamaya karşı güçlü para politikası uygulama imkanına sahip olduğunua dikkat çeken IMF'nin Asya-Pasifik birimi başkanı Anoop Singh, Asya ekonomilerinin küresel ekonomideki çalkantılara karşı genellikle dirençli olduğunu kanıtladığını ve küresel büyümeyi desteklediğini söyledi. Ancak Singh, yine de yayılma riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Küresel büyümeyi hâlâ yukarı taşımayı sürdüren Çin ve diğer gelişen piyasa ekonomileri, Avrupa'nın borç krizini çözme konusunda zorlanmasından ötürü ihracatlarında düşüşle karşılaşıyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa'daki borç krizinin kötüleme ihtimalini değerlendirerek küresel büyüme tahminlerini aşağı çeken IMF, Asya'daki gelişen ekonomislerin de 2012'ye ait büyüme tahminini yüzde 8'den yüzde 7.3'e indirdi. IMF, küresel ekonominin ikinci bir resesyona sürüklenebileceğini belirterek, uyarıda bulundu.

Çin ekonomisinin "sert iniş" yapmasını beklemeyen Singh, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin mali harcamalarını artıracak alanı olduğunu belirtirken, 2 yıl içinde 13 kez munzam karşılık oranlarını artırmış olan Hindistan'ın bütçe açığını azaltması gerektiğini vurguladı.

Singh, Japonya'da merkez bankasının varlık alımlarını artırabileceğini, Avustralya'nın ise rahatlıkla mali ve parasal politikasında değişikliklere gidebilecek durumda olduğunu söyledi.