KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'ın Başbakanı Lucas Papademos'un, borç takası anlaşmalarında ilerleme kaydedildiğini söylemesiyle güvenli varlık talebi azaldı; dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında değer kaybetti.

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Asya Borsalarındaki rallinin, yüksek getirili varlıkların cazibesini artırması üzerine primlendi. Dolar karşısında 3 ayın en yüksek seviyesine tırmanan yen, Japon hükümetinin yendeki değerlenmeyi önlemek için harekete geçebileceğinin speküle edilmesine neden oldu.

Yunanistan başbakanından gelen açıklamaların olumlu olduğunu belirten Avustralya'nın en büyük ikinci bankası Westpac Banking Corp.'un Döviz stratejistlerinden Jonathan Cavenagh, piyasanın hâlâ daha iyimserliğinin olduğunu, bunun da doları aşağı çektiğini söyledi.

ABD doları, euro karşısında yüzde 0.3 düşüşle 1.3187'den işlem gördü. Dolar, yen karşısında yüzde 0.2 düşüşle 76.18 seviyesinden 31 Ekim'den bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Dolar, sterlin karşısında da yüzde 0.2 kayıpla 1.5743'e geriledi ve 21 Aralık'tan bu yana en düşüğünü kaydetti. Euro/Yen paritesi, yüzde 0.2 kazançla 100.50 yenden işlem gördü.

Euro, Ekim ayından bu yana ilk kez dolar ve yen karşısında bir ayını yukarıda tamamlamaya hazırlanıyor. Ocak ayında dolar karşısında yüzde 1.7 değer kazanan euro, yen karşısında da yüzde 0.8 güçlendi.

Avustralya doları, ABD doları karşısında yüzde 0.3 primle 1.0632 dolara, Yeni zelanda doları da yüzde 0.5 artışla 82.32 ABD centine yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 primlendi.

Advertisement