Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ASYA'DAN AMERİKA'YA

Dün sabah Çin'n yeni yıl tatilinden çıkmasıyla rehavetini atan ve tam kapasite işlem yapmaya başlayan Asya Borsaları yine Çİn'den bir türlü gelmeyen gevşeme ile bozulmuştu. Günün devamında ise Avrupa kaynaklı yer yer sertleşen kar satışları ABD'yi % 1 aşağı çekti. Günün devamında ise liderlerden gelen haber akışı hisse senetlerinin toparlanmasına yol açtı. Asya'da bugün de etkisi görülen bu haber silsilesi MSCI Asya Endeksi'nin %0.4 yükselmesine kapı açarken ABD hisse senetleri de seans boyu gelen
alımlarla günü sınırlı kayıplarla tamamladılar. S&P 500 Endeksi günü % 0.25 düşüşle 1.313 puandan tamamladı. Dow Jones Endeksi ise % 0.05 kayıpla seansı kapattı. Özellikle teknoloji ve telekom şirketlerine gelen alımlar dikkat çekerken bankacılık hisseleri % 0.68 değer kaybettiler. Vadeli işlemlerde S&P 500 kontratları % 0.23 primli. ABD 10 yıllık tahvili ise satıcılı seyrediyor ve bileşik faiz % 0.75'te.

Asya'da diğer kıtalardan gelen haberler etkili olurken Japonya Nikkei 225 Endeksi % 0.11 yukarıda, Çİn Şanghay Bileşik  Endeksi ise % 0.03 artıda, Hindistan'da parasal koşulllarda gelebilecek gevşeme beklentisi ile hisse senetleri yıl başından bu yana % 10.31'lik getirilerine yenilerini ekliyorlar. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.26 yükseliyor, Japon Yeni ise Dolar'a karşı yatay ve 76.32'de.

AVRUPA'DA NE OLDU ?

Zirvenin sonuçları, yatırımcıları doğru yönde atılan adımlar olarak hayli mutlu etti. Çıkan sonuçlar iki başlık altında yayınlandı. Buna göre, 27 ülkeye sunulan otomatik bütçe mekanizmasına sadece Çek Cumhuriyeti ve İngiltere imza koymadılar. Mekanizma, yapısal bütçe açığı % 0.5'i aşan ülkelere otomatik yaptırımlar öngörüyor. Kalıcı İstikrar Mekanizması / Fonu (ESM) içinse çalışmaların devam etmesi gerektiği ve Temmuz 1'de devreye girecek fon için görüş birliği yeniden vurgulandı. Bütçe denetimine katılmayan ülkelerin ise ESM'den yardım isteyemeyecekleri karara bağlandı. Euro / Dolar paritesi 1.3178'i aşmayı denerken dünkü işlemlerde 1.31'in de altına inildiği görülmüştü. Gelişen Piyasa kurlarında alımlar yaşanıyor ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede 7 Gelişen Piyasa kuru ortalama % 0.25 yukarıdalar.

ALTIN YÜKSELİYOR, EMTİA MORALLİ

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Enedksi dün % 0.81 gerilerken bu sabahki işlemlerde tersi yönde ilgi görülüyor. Dolar Eneksi'nin % 0.27 gerilemeyle 78.9'a inmesi ile morallenen emtia, Avrupa cephesinden gelen risk alma iştahı ile yoluna devam ediyor. ABD tipi ham petrol 99.37 dolara yükselirken, Brent petrol 111.38'de. İran tehditleri ve yıl başından bu yana devam eden alım iştahı da etkili oluyor. 31 günde % 11 yükselen altın bu ortamda değerlenmeye devam ediyor. Diğer değerli metallerde de alımlar
görülüyor. Baz metallerde sınırlı yükseliş yaşanırken tarım emtiasında karışık seyir var.

İÇERİDE POZİTİF AYRIŞMA SÜRECİNE DEVAM

TL varlıklar olumlu yönde ayrışmaya devam ederken Türk Lirası da güne değer kazanarak başladı. Diğer benzerlerine göre daha az volatil ve spot getirisi düşük olan TL, Dolar'a karşı 1.7826'dan, Euro / TL ise 2.35'ten başlıyor.

Sepet Kur ise 2.0657'de. Gösterge tahvil güne dünkü kapanış seviyesi olan %9.47'den başlayacak. Bugün açıklanacak olan Aralık ayı Dış Ticaret Dengesi ve çeyreklik Enflasyon Raporu takip edilecek.


Günün veri akışı şöyle :

- TÜİK Aralık ayı dış ticaret dengesi açıklanacak - 10:00

- Almanya'da Ocak ayı işsizlik oranı açıklanacak - 10:55

- Euro Bölgesi'nde Aralık ayı işsizlik açıklanacak - 12:00

- OECD Bölgesi'nde Aralık ayı TÜFE verileri açıklanacak - 13:00

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak - 14:45

- ABD'de 4.çeyrek işgücü maliyet endeksi ve tarım dışı verimlilik- 15:30

- ABD'de Kasım ayı S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak -16:00

- ABD'de Ocak ayı Chicago PMI açıklanacak - 16:45

- ABD'de Ocak ayı CB Tüketici Güveni açıklanacak - 17:00

- Hazine Şubat ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak

- Avrupa'da Santander, ABD'de Exxon Mobil, Pfizer, UPS ve Amazon karları bekleniyor
 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü