Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nın finansal işlemlere yüzde 0.1 vergi uygulanmasına yönelik planını açıklamasının ardından Avrupa'nın en büyük ikincisi olan Fransız Borsası yatırımcıların gözünden düşebilir.

Robeco Gestions SA'nın Paris'teki yatırım müdürü Yves Maillot, verginin yüksek olmamasına rağmen Paris'teki bir hisse ile başka bir yerdeki hisse arasında seçim şansı olan piyasa oyuncularının, "başka bir yeri" tercih edeceğini ve bundan korktuklarını söyledi.

Nisan ve Mayıs'ta 2 aşamalı seçime gidecek olan Sarkozy, seçimlerde iyi bir görüntü vermek istiyor. 29 Ocak'ta açıklama yapan Sarkozy, bankaların itirazlarına rağmen Fransa'nın Ağustos'tan itibaren finansal işlemler vergisi uygulayacağını söyledi. Vergi, yüksek hacimli ve CDS işlemlerini de kapsayan hisse alımlarında uygulanacak.

Şimdilik yalnızca Fransa tarafından uygulanan vergi ülkenin finansal topluluğunun muhalefetiyle karşılaşırken, Fransa Merkez Bankası da bu verginin geçerliliğini sorguladı. Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer 16 Ocak'ta, böyle bir verginin uygulanmasının, Avrupa'da uygulabilirliğinin sağlanması gibi bir dizi başka sorunu da çözmeyi gerektirdiğini belirtti.

Diğer ülkelerin de aynı şeyi yapmamasının ve Paris'in rekabetini kaybedeceğine ilişkin endişelerin bulunduğuna dikkat çeken Paris'teki Palatine Asset Management'ın fon  yöneticilerinden Matthieu Giuliani, bu durumun iç piyasa için daha da büyük bir sorun olduğunu söyledi.