Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Yunanistan'ın borç görüşmelerinde ilerleme sağlanması ve daha sıkı bütçe kuralları konusunda Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğunun anlaşma sağlamasından olumlu etkileniyor. Hisse senetleri neredeyse tüm dünyada değer kazanıp 1994 yılından bu yana en iyi yıl başlangıcı performansı göstermeye hazırlanırken, emtia fiyatları da yukarı yönde hareket etti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 11:16'da  yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu ve bu hareket sonucu endeks, bu ayki kazancını yüzde 6'ya genişletti. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.3192 dolara çıktı ve Ekim ayından bu yana ilk kez aylık kazanç göstermeye hazırlanıyor. 10 yıl vadeli Portekiz tahvillerinin faizi, dün euro dönemi rekor seviyesine tırmandıktan sonra bugün 71 baz puan düştü. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi ise 10 baz puan geriledi. Petrol yüzde 1.1 yükselirken, bakır yüzde 0.7 kazandırdı.

Dün Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği (AB) liderleri, yüksek bütçe açığına sahip ülkelere yaptırımları hızlandıran ve euro ülkelerinin dengede bütçe kurallarını ulusal yasalarına almalarını gerektiren mali disiplin anlaşmasını tamamladılar. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, Avrupa liderler zirvesinden sonra yaptığı açıklamada, tahvil tutanlar ile borç takası konusunda anlaşmaya varma yönünde "güçlü bir taahhüdü" olduğunu söyledi. Bugün açıklanacak olan ABD Tüketici Güveni endeksinin Ocak ayında güçlenmesi ve 20 ABD kentindeki konut fiyatlarının ise Kasım sonu itibariyle son bir yılın en yavaş gerilemesini göstermesi bekleniyor.

Societe Generale SA'nın Londra ofisi stratejistlerinden Sebastian Galy, "Piyasa dün akşam, Yunanistan'da iyileşme olduğuna tekrar emin oldu ve Avrupa Birliği finansal sürdürülebilirlik konusunda ilerliyor" dedi ve "Merkez bankaları finans sistemine daha fazla para koymaya devam edecek ve bu durum, finansal varlıkların çok büyük bir bölümü için olumlu bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.