Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haftanın ikinci işlem gününde Avrupa Borsalarında yüzde 3'lere varan getiriler olurken yurt içinde İMKB 100 endeksi özellikle son yarım saatte satışların artmasıyla Avrupa'dan negatif ayrıştı. Dolar, Türk Lirası karşısında gün içerisinde 1.77 seviyesinin de altına indi.

Dünkü AB zirvesinden anlaşma haberi çıkması Avrupa borsalarının günü yükselişle kapatmasında etkili oldu. Güne artıda başlayan ABD borsaları ise Tüketici Güveninin azaldığını gösteren veriyle yönünü tersine çevirdi. Erken saatlerde yüzde 0.6 kadar değerlenen S&P 500 Endeksi yerel saatle 1:23'te yüzde 0.1'lik düşüşle 1,311.92 puan oldu. Dow Jones ise 34.70 puan veya yüzde 0.3'lük düşüşle 12,619.02 puan oldu. Böylece her iki endeks de son dört günde düşüş kaydetti.  

İMKB'DE POZİTİF SEYİR SÜRER Mİ?

Finans Yatırım'dan Serhan Yenigün Bloomberg HT'ye İMKB'deki pozitif ivmenin sürebileceğini söyledi. Yenigün, "MB zorunlu karşılıkları artırdığından ve sıkılaştırmaya gittiğinden bu yana yani yaklaşık bir yıldır İMKB zayıf performans sergiliyordu. Ocak'ın ikinci haftasından beri ise endeks pozitif seyir izledi. Biz hala İMKB'de pozitif momentumun korunacağını düşünüyoruz" dedi.

Yenigün, Avrupa'daki olumlu havanın gerekçesi olarak ise Yunanistan'da sonuca varılabileceğine dair açıklamalar ve anlaşma olabileceği beklentilerini gösterdi.  

Yunanistan'ın anlaşmaya yakın olduğuna dair spekülasyon altının 1983'ten beri en iyi Ocak ayı performasını kaydetmesine neden oldu. Nisan teslim metal Comex'te 1,750.60 dolara kadar yükseldi.

ABD'de kötü gelen Tüketici Güven Endeksi verisiyle petrol fiyatları ise dalgalı seyretti. Gün içerisinde 101 dolara kadar yükselen emtia, daha sonra geriledi. Nymex'te Mart teslim metal 98.78 dolardan işlem gördü. ABD'deki tüketici verisi bakır fiyatlarında da düşüşe neden oldu.