Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük internet mağazası Amazon.com'un dördüncü çeyrek kâzançları beklentinin altında kalırken, şirketin kârı yüzde 57 düştü. Kârlardaki düşüşte artan ulaştırma masrafları ve Kindle Fire'ın para kaybetmesi etkili oldu. Amazon, şirketin 2012'nin ilk çeyreğinde zarar edebileceği konusunda da uyardı.

Amazon.Com'un net geliri, bir yıl önceye kıyasla 416 milyon dolardan 177 milyon dolara geriledi ve hisse başı kazançları 91 centten 38 cente sert düşüş yapmış oldu. Şirketin satışları yüzde 35 artışla 17.4 milyar dolar olarak gerçekleşti; beklenti ise satışların 18.3 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Şirketin CEO'su Jeff Bezos, büyümeyi desteklemek için kâr marjlarını daraltıyor. Bezos son zamanlarda daha fazla müşteri çekebilmek amacıyla "bedava nakliye" ve Kindle ürünlerinde indirim imkanları sundu.

Bezos'un hamlelerinin yatırımcıları daha da büyük beklenti içerisine soktuğuna dikkat çeken BGC Partners LP'nin analistlerinden Colin Gillis, ancak bunun dördüncü çeyrek rakamlarında daha büyük hayal kırıklığına sebep olduğunu söyledi.

Amazon'un hisseleri New York'taki seansın kapanışının ardından yüzde 11 düşüş kaydederek, hisse başına 194.44 dolardan fiyatlandı. Şirketin hisseleri geçtiğimiz 12 ayda yüzde 15 değerlenmişti.

Bloomberg anketine katılan analistler, internet alışverişi devinin kârının 268.1 milyon dolara çıkmasını bekliyordu. Diğer yandan Amazon.com, ilk çeyrekteki faaliyet gelirlerinin 200 milyon dolar zarar ile 100 milyon dolarlık kazanç arasında değişebileceğini, satışların ise 12 milyardan 13.4 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi.