Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun CEO'su Muhammed El-Erian, küresel ekonominin bıçak üzerinde durduğunu, yeniden resesyon ile bolluk arasında ince bir çizgide seyrettiğini söyledi. El-Erian, dünyayı resesyon ya da bolluğa itebilecek 4 önemli noktaya parmak bastı.

Foreign Policy dergisinde bir makale kaleme alan El-Erian, Avrupa'daki kriz, Orta Doğu'da gerilim ve Merkez Bankalarının politikalarına dikkat çekti.

El-Erian, öncelikle ekonomik ve finansal parçalanmanın, çözülmemesi hâlinde dünyayı yeni bir resesyona itebilecek güçte olduğu Avrupa'ya vurgu yaptı.

İkinci olarak Orta Doğu'daki gerilimlere dikkat çekilen makalede, bölgedeki kaosun tırmanabileceği ve petrol zengini dünyada daha büyük sorunların görülebileceği belirtildi.

Üçüncü olarak merkez bankalarının, sıkıntıdaki ekonomilerde hızlı ve güçlü bir büyümeyi başlatabilecek araçlarının tükendiğinin altı çizildi. Sorunlu ekonomilerin daha fazla siyasi liderliğe ihtiyacı bulunuyor ve bu soruna hâlâ bir çözüm getirilemedi.

El-Erian, sonuncu nokta olarak da Wall Street'i İşgal Et gibi hareketlerin sosyal kaosu artırabileceğine ya da daha fazla reformu teşvik edebileceğine değindi.

PIMCO'nun CEO'su, bu sorunların belirlenip çözülmesinin, "nihayete erecek toparlanma"nın formülü olduğunu savundu.