Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in imalat sektöründeki sıçramanın para politikasının gevşetilmesi ihtiyacını azaltacağı ve banka kredilerinin beklentinin altında kalmasının nakit sıkışıklığını derinleştirebileceği kaygılarının etkisiyle Çin Borsası son 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Agricultural Bank of China Ltd. ve China Merchants Bank Co., 21st Century Business Herald gazteesinin Ocak ayındaki yeni kredilerin 1 trilyon doların altında olabileceğini söylemesinin ardından bankalar arasındaki kayıplara öncülük etti. Anhui Conch Cement Co., Başbakan Wen Jiabao'nun emlaktaki sınırlamaların süreceğini tekrarlayarak inşaat malzemeleri taleplerinin düşeceği spekülasyonuna sebep olmasıy üzerine yüzde 3.3 değer kaybetti.

PMI rakamının iyi geldiğini, ancak mevsimsel değişikliklerin de olabileceğini belirten Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, ekonominin dibe vuruyor olabileceğini, ancak bu trendi doğrulayabilmek için önümüzdeki aylarda verilerin izlenmesinin gerektiğini söyledi. Dai Ming, yatırımcıların hâlâ daha para politikasının gevşetilmesine odaklandığına dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 2,281.57 puana gerileyerek 18 Ocak'tan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 2,446.04 puana geri çekildi. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.7 yükseldi.

Çin'de imalat sanayi geçtiğiğimiz ay yeni siparişlerdeki artış sayesinde büyüme kaydederek, ekonominin Avrupa'daki borç krizine ve hükümetin sıkı para politikalarına direndiğine işaret etti. İmalat sanayi PMI Endeksi Aralık'ta 50.3'ten 50.5'e yükseldi.