Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta açıklanan verilerin ekonomik büyümenin Asya genelinde yavaşlamakta olduğuna işaret etmesi üzerine Asya paraları zayıfladı.

Güney Kore'de ihracatlar 2 yıldan bu yana ilk kez düşüş kaydederken, Tayland'ın deniz aşırı satışları Aralık'ta geriledi; Tayvan ekonomisi ise 2009'un son çeyreğinden bu yana en düşük hızında büyüdü. Çin'de ise imalat sanayi PMI endeksinin beklenmedik yükselişi, yuan ve Tayvan dolarını destekledi. Tayland ve Endonezya geçtiğimiz çeyrekte borçlanma maliyetlerini düşürürken, Hindistan da geçtiğimiz hafta bankaların munzam karşılık oranlarını aşağı çekti.

Büyümenin Çin hariç Asya'nın genelinde farklı kademelerde yavaşladığına dikkat çeken Royal Bank of Scotland Group Plc.'nin Döviz ve faiz stratejisti Chia Woon Khien, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde para politikasının gevşemeye başladığını ve devam edeceğini, ancak bunun bölge paralarının cazibesini azalttığını söyledi.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 9,022 seviyesine, Won da yüzde 0.3 düşüşle 1,126.35'e geriledi. Tayland bahtı ve Hint rupisi de yüzde 0.3'er zayıflayarak, sırasıyla 31.01 ve 49.5938 seviyelerinden işlem gördü.

Endonezya'da ihracatların, bir önceki ayki yüzde 8.3'lük büyümenin ardından Aralık ayında yıllık bazda yüzde 3.5 artış kaydetmiş olması bekleniyor. Bu rakam, Eylül 2009'dan bu yana en düşük sıçramaya işaret ediyor.