Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de ekonomik büyümenin hızlanma sinyali vermesi ve Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizinin çözümüne yaklaşmasıyla dünya genelinde hisse senetleri, emtiayı sollayarak, son 18 yılın en iyi yıl başlangıcına işaret etti. Hisse senetleri, yatırımcılara Ocak'ta çok iyi getiriler sağladı.

Bankacılık ve maden şirketlerinin yüzde 9.3'ün üzerinde değerlenmesiyle MSCI Dünya Endeksi yüzde 5.8 yükseldi. Metal, yakıt ve tarım ürünlerini içeren Standard&Poor's GSCI Toplam Getiri Endeksi de yüzde 2.2 artışla, Ekim'den bu yana en büyük kazancını sağladı. Küresel tahviller yüzde 0.6 yükseldi; ABD doları ise yüzde 1.1 değer kaybetti.

Ekonomistlerin ABD'nin büyüme beklentisini yükseltmesiyle hisse değerine 3 trilyon dolar eklendi ve Avrupa hisseleri de 5 aydır devam eden ayı piyasasına son verdi. ABD'den gelen işsizlik ve Çin'de enflasyon düşüşe işaret ederken, Almanya'da yatırımcı güveninin sıçraması, Fed'in son olarak 2014'ün sonuna kadar faizleri rekor düşük seviyede tutacağını açıklamasıyla hisse senetleri daha da değerlendi.

İnsanların kendilerini daha kötüye hazırlamış olduklarını hatırlatan Highmark Capital Management Inc.'in yatırım genel müdürü David Goerz, olumlu ekonomik gelişmelerin yatırımcıların ABD'nin resesyona sürüklendiği düşüncesini değiştirdiğini, kazançların da beklentilerin üzerinde geldiğini söyledi.