Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) regülatörleri, birleşmenin rekabeti olumsuz etkileyeceği sonucuna vararak, Deutsche Boerse AG ve  NYSE Euronext'in dünyanın en büyük Borsasını yaratma planını veto etti.

Borsalardan, "Deutsche Boerse ve NYSE Euronext, Avrupa Komisyonu'nun bugün plananlan işletme birleşmesinin yasaklanması kararına vardığı yününde bilgilendirildi" açıklaması yapıldı ve "Borsalar tarafından önerilen çarelete karşın, Avrupa Komisyonu, birleşmenin etkin rekabete önemli ölçüde zarar vereceği sonucuna vardı" denildi.

Deutsche Boerse, geçen yılın Şubat ayında yaptığı açıklamada, New York Borsası'nı 9.5 milyar dolara alma konusunda anlaşmaya varıldığını kaydetmişti. O dönemden bu yana, bu değer, Deutsche Boerse'nin hisselerindeki düşüşle birlikte, 7.3 milyar dolar civarına geriledi. Borsalar, geçen ay Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso'ya başvurmuş ve AB'nin yasaklamasının Avrupa borsalarına zarar vereceği ve işlemlerin dünyanın diğer bölgelerine gitmesine neden olacağını öne sürerek, birleşmenin önünü açmaya çalışmışlardı.

Antitröst endişeleri dünyada diğer borsa birleşmelerine de engeller çıkardı. Nasdaq OMX Group Inc.  ve IntercontinentalExchange Inc., NYSE Euronext için, karşı tarafın rızası olmadan verdikleri teklifi, ABD Adalet Bakanlığı2nın dava açacağı tehdidi üzerine geri çekti. Singapore Exchange Ltd.'nin ASX Ltd. için verdiği 8.8 milyar dolarlık teklif, Avustralya Hazinesi'nden Wayne Swan'in anlaşmanın ulusal çıkarlara aykırı olduğunu belirtmesinin ardından ortadan kalktı.