Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), finans kuruluşlarının geçen yılın dördüncü çeyreğinde kredi standartlarında sıkılaştırmaya gittiğini ve yılın ilk çeyreğinde kredi almanın daha zor hale gelmesinin beklendiğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası, bugün Banka Kredileri Araştırması'nı işaret ederek, "Euro Bölgesi bankaları tarafından kredi standartlarındaki net sıkılaştırma dördüncü çeyrekte arttı" dedi ve "Geleceğe bakıldığında, Euro Bölgesi bankaları, daha yavaş bir hızda, kredi standartlarındaki net sıkılaştırmanın daha da armasını bekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro Bölgesi hanehalklarına ve şirketlerine verilen krediler, ülke borç krizinin kredi taleplerini azaltması ve bankaların kredi vermeyi güçleştirmeleri ile birlikte, Aralık ayında rekor miktarda daraldı. AMB, aynı ay, bu fonlama sıkışmasının aşılması için bankalara 489 milyar euro (638 milyar dolar) tutarında kredi sağladı. AMB Şubat ayının sonunda da bankalara bir kez daha 3 yıl vadeli kredi sağlayacak.

AMB, "Kredi alan bankalar, kredi standartlarıdnaki net sıkılaştırmada görülen hızlı artışı, bankacılık sektörünün finansal durumunu olumsuz etkilemeye devam eden zayıflayan ekonomiye ve ülke borç krizinin birlikte olumsuz etkisine bağladılar" açıklamasında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası, "çok sayıda" bankanın, toptan fonlamaya girrişte "önemli güçlükler" rapor ettiğini belirtti. AMB, "Aynı zamanda, bankalar, AMB tarafından alınan olağandışı tedbirlerin beklenen etkinliğinin ptansiyel yansıması olarak,  fonlama koşullarında bazı iyileşmeler bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.