Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi üretiminin beklenmedik bir şekilde artış göstermesi ve Yunanistan'ın borç takası anlaşmasına yakın olduğu haberleri ile birlikte son beş ayın zirvesine doğru ilerliyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 artarak, Londra saati ile 12:49'da, 1,024.61 puana çıktı ve 1 Eylül'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Türkiye'de İMKB 100 Endeks yüzde 2.7 ve Rusya'da Micex Endeksi yüzde 1.3'lük yükselişler gösteriyor. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi ise, banka kredilerinin tahminlerin altında kalmasının ardından, nakit darlığının daha da artabileceği endişelerine bağlı olarak yüzde 1.1 geriledi.

Çin'de imalat sanayi endeksleri, dünyanın en büyük ekonomisinin, Avrupa borç krizi nedeniyle ihracatının olumsuz etkilenmesine ve hükümetin emlak piyasasına kısıtlamalar getirmesine iyi direnç göstermesi ile, Ocak ayında yükseldi. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, dün yaptığı açıklamada, borç takası konusundaki görüşmelerin, haftanın sonuna dek, başarıyla sonuçlandırmak istediğini kaydetti.

Londra'da Standard Bank Plc Döviz analistlerinden Steve Barrow, "Çin'de imalat sanayi PMI verisi, Ocak ayında genişleme işaret ederek, mantığa meydan okudu ve en iyimser tahminlerin üzerinde gerçekleşti" dedi ve "İmalat sektörünün ejderha yılına sızlanmayla başlamasını bekliyorduk, ancak bunun yerine, PMI, yukarı yönde hareket etti" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında, Aralık ayındaki 50.3 seviyesinden 50.5 seviyesine yükseldi ve Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanının üzerinde gerçekleşti. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğuna işaret ediyor.