Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İmalat rakamlarının dünya genelinde güçlenme sinyalleri vermesiyle New York Borsası yükseldi.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nde yer alan finansal ve endüstri hisseleri yüzde 1.1 değerlenerek, endekste yer alan 10 sektör grubundaki kazançlara öncülük etti. Morgan Stanley ve Bank of America Corp. yüzde 3.2'nin üzerinde artış kaydetti. Whirlpool Corp., şirketin beklentinin üzerinde kazanç tahmininde bulunmasının ardından yüzde 13 primlendi. Endekste yer alan teknoloji şirketleri 11 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Broadcom Corp., satışlarının beklentileri aşmasıyla yüzde 8.1 değer kazandı.

Son 15 yılın en iyi Ocak ayını kaydetmiş olan S&P 500 Endeksi, yüzde 0.9 artışla 1,324.09 puana yükseldi. Dow Jones Endeksi de yüzde 0.7 kazançla günü 12,716.46 puandan tamamladı. Dow Jones, gün içinde 152 puan sıçramayla Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini test etmişti. Ufak ölçekli şirket endeksi Russell 2000 Endeksi yüzde 2.1 artışla 809.66 puan oldu.

İmalat verilerinin oldukça iyi göründüğünü söyleyen RBC Wealth Management'ın kıdemli başkan yardımcılarından Allan Flader, bunun bir daralmanın olmadığını gösterdiğini ve ilerlemeye işaret ettiğini söyledi.

ABD'de imalat sanayinin son 7 ayın en hızlı büyümesini kaydettiğini gösteren verilerin ardından hisse senetleri ralli yaptı. Çin'de fabrika endeksi ilerleme kaydederken, İngiltere'de de imalat endeksi 8 ayın zirvesine tırmandı. Almanya'da sanayi üretimi Eylül ayından bu yana ilk kez büyüme kaydetti. Euro Bölgesi'nde de imalat, beklentinin altında daralma kaydetti.

Bir sözcü, Yunanistan'ın önümüzdeki günlerde özel sektör kreditörleriyle borç takası görüşmelerini ve 2. kurtarma paketi anlaşmalarını tamamlayacağını söyledi.