Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Facebook Inc. beklendiği üzere ilk halka arz planlarını açıkladı. Harvard Üniversitesi'nin yurt odalarında başlatılan sosyal paylaşım devi şirket, 5 milyar dolarlık kısmını halka arz edeceğini söyledi. Analistler, Facebook'un 10 milyar dolarlık halka arz gerçekleştirmesini bekliyordu.

Diğer yandan Facebook'un halka arz ettiği hisse miktarını hâlen daha artırabileceği düşünülürken, şu anki miktarla dahi Facebook'un, bir internet şirketi tarafından gerçekleştirilen en büyük halka arzına imza atması bekleniyor.

Yalnızca 8 yıl önce Mark Zuckerberg ve arkadaşları tarafından kurulan ve "Sosyal Ağ" filmine de konu olan Facebook'un şu anda 845 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Şirket, geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar kâr açıkladı.

Çarşamba günü beklendiği üzere Borsanın kapanışının ardından ABD'nin Sermaye Piyasaları Kurulu SEC'e başvuruda bulunan Facebook, dün aynı zamanda 4 yıl içinde satışlarını 3.71 milyar dolar ile 24 katına çıkardığını açıkladı. İnternet devi Çarşamba günü Morgan Stanley'yi de halka arzda lider aracı kuruluş olarak seçmişti.  

Planlanan ilk halka arzın, 2004'te Google Inc.'in halka arzını "devede kulak" gibi göstereceği tahmin ediliyor. Facebook'un halka arzı aynı zamanda sosyal paylaşım şirketlerinin, IBM ve Procter&Gamble gibi köklü şirketlerinin değerinden daha yüksek olup olamayacağını da test edecek. California merkezli şirketin mevcut değerlemesinin 75 ila 100 milyar dolar olduğu düşünülüyor.

100 milyar dolarlık değerlemenin, Facebook'u daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye getirdiğini belirten Sica Wealth Management LLC'nin yatırım genel müdürü Jeffrey Sica, Facebook'un bu değerlemeyi hak ettiğini ve yeni kazanç yaratabilecek kanalları olduğunu da kanıtlamasının gerektiğini söyledi.