Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Portekiz'in liderlerinin ülkedeki finansal krizi kontrol altına almanın yollarını aradıklarını belirterek, Portekiz'in, Yunanistan gibi temerrüt riski taşımadığını söyledi.

Fitch Ratings'in ülke borç birimi müdürü David Riley, Portekiz hükümetinin krizi aşma konusunda kararlı ve güvenilir olduğunu belirterek, borç oranının yüksek olmasına rağmen, ülkenin "hisse karşılığında borç" takası düzenlemeye çalıştıklarını söyledi.

Portekiz'in sonunun da Yunanistan'a benzeyeceğine ilişkin endişelerin arttığı esnada dün New York'ta katıldığı bir konferansta değerlendirmelerde bulunan Riley, Portekiz hükümetinin stratejisinin doğru bir hamle olduğunu ve yakın zamanda Euro Bölgesi için tehdit oluşturduklarını düşünmediklerinin altını çizdi.

Almanya, Fransa, Belçika ve İngiltere'deki bankalar, komşu ülkelerde yer alan ve Portekiz kaynaklı risklere maruz olma oranı en düşük olan kuruluşlar. Ancak bu durum İrlanda'daki bankalar için geçerli değil.

Yunanistan'da borç takası görüşmeleri devam eder, Avrupalı liderler özel sektör kreditörlerinden daha fazla taviz beklerken, Uluslararası Para Fonu IMF'nin Portekiz ekonomisinin 2012'de yüzde 3 daralma öngörüyor.

10 yıllık Portekiz kağıtlarının faizinin 30 Ocak'ta yüzde 17.393 seviyesinden euro dönemi rekoru kırmasının ardından ülkenin borçlanma maliyetleri 2 gündür düşüş kaydediyor.

Fitch, geçtiğimiz günlerde Standard&Poor's ve Moody's'in ardından Portekiz'in kredi notunu yatırım yapılamaz seviyeye çekmişti. Riley, Portekiz hükümetinin üzerinde çalıştığını söylediği "borca karşılık hisse" takasları konusunda ise detay vermedi.