Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 2007'deki resesyonunu öngörmüş olan yatırımcılardan Gary Shilling, deniz aşırı ülkelerden gelen zayıf ihracat taleplerine dikkat çekerek, Çin ekonomisinin bu yıl "sert iniş" yapacağını söyledi.

Pekin Hükümeti dün imalattaki genişlemeye rağmen, ihracat siparişlerinin önceki ay düştüğünü açıkladı. Şanghay Bileşik Endeksi ise, güçlü imalat rakamlarının, hükümetin para politikasında gevşemeye gitmekten uzak durmasına neden olacağı ve bunun da ülke ekonomisindeki soğumayı artıracağına ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 1.1 düşüş kaydetti.

Çin'in frenlere bastığını söyleyen A. Gary Shilling&Co.'nun Başkanı Shilling, Çin ekonomisinin ihracatla desteklenmesinden ve hız kazanmasından ötürü, ekonomideki değişimin zor olacağını söyledi.

Pekin Hükümeti'nin altyapı harcamalarını artırması ve ülkedeki imalatçıların birçok ürünü ihraç etmeleri sayesinde Çin ekonomisi son 10 yıl içinde yıllık bazda yüzde 10.4 büyüdü ve dünyanın en büyük ekonomisi ABD'yi beşe katladı. Ancak Çin için "yumuşak iniş" öngören birçok diğer yatırımcı ve analistin aksine Shilling, Çin'in büyümesinin yüzde 6'nın altına düşmesi hâlinde, ülkenin sert inişe geçeceğinid düşünüyorç

2011'de yüzde 9.2 büyüme kaydetmiş olan Çin ekonomisinin 2012'de yüzde 8.5 genişleyeceği tahmin ediliyor.