Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in 25 Ocak'taki faizleri 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar sıfıra yakın tutma açıklamasına ilişkin banka içindeki farklı sesler ortaya çıkmaya devam ediyor. Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, Fed'in kararını desteklemediğini söyledi.

Aralık ayındaki para politikası toplantısından bu yana ekonomik şartlarda, başta istihdam olmak üzere ılımlı bir iyileşme olduğunu söyleyen Plosser, "para politikasının daha da gevşetilmesi için çok çok az neden görebiliyorum" dedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi FOMC, 25 Ocak'ta orta ölçekli ekonomik büyümenin, 2009 Haziran'ında sonlanan 18 aylık resesyondan bu yana, işsizliği yüzde 8.5'in altına çekmeyi başaramadığını söyleyerek, rekor düşük seviyedeki faizleri, tahmin edilen süreden en azından 18 ay daha uzatacaklarını söylemişti. ABD Merkez Bankası, Aralık ayında ekonomik şartların sıfıra yakın faizleri 2013'ün ortalarına kadar tutulmasını gerektirdiğini savunmuştu.

Fed, Aralık 2008'den bu yana faizleri yüzde 0-0.25 aralığında tutuyor.

Fed yetkilileri Ocak ayındaki toplantılarının ardından  beklentilerini de açıkladı. Beklentilerde, Kasım ayında yapılmış olan 2 yıllık büyüme tahminleri aşağı çekildiği görüldü.

Fed'in faizleri 2014 boyunca rekor düşük seviyede tutulması kararını desteklemediğini söyleyen Plosser, bankanıın "ileriye dönük politika" pratiğini de doğru bulmadığını belirtti.