Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, tüm dünyada iyi çıkan imalat sanayi verilerinden olumlu etkilenmeye devam ediyor. Asya hisseleri, imalat sanayi verilerinin yanında, Nomura Holdings Inc.'nin karındaki beklenmedik artışın finans hisselerine getirdiği alımlardan da faydalandı. Asya para birimleri son üç ayın en yüksek seviyelerine çıkarken, altın değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:58'de yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir yükseliş gerçekleştirdi. Malezya para birimi ringgit ve Güney Kore para birimi won, yen hariç Asya bölgesindeki en aktif 10 para birimini içeren Bloomberg-JPMorgan Asia Dollar Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. Altın yüzde 0.5 değer kazandı ve sekiz haftanın en yüksek seviyesini gördü. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.84'e çıktı ve Asya CDS'leri son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dün ABD'de ISM imalat sanayi endeksi Haziran ayından bu yana en hızlı yükselişini gösterirken, inşaat harcamaları beklenenden daha fazla bir artış gösterdi. İngiltere'de imalat sanayi göstergesi beklenmedik bir şekilde son sekiz ayın zirvesine ulaşırken, Avrupa, Çin ve Hindistan'da da imalat sanayi göstergeleri Ocak ayında yukarı yönde hareket etti. Bugün Asya'da kar açıklaması beklenen önemli şirketler arasında Sony Corp., Mazda Motor Corp., Singapore Airlines Ltd. ve Softbank Corp. yer alıyor.

Tokyo'da Ichiyoshi Investment Management Co.'dan Mitsushige Akino, "ABD ve Avrupa'da iş dünyası güveninin iyileşmekte olduğu konusunda daha fazla teyide sahibiz" dedi ve "Avrupa borç krizi geçici bir durgunluğa girdi. Bu nedenle ekonomiye duyarlı şirketlerin hisse senetleri yükselme şansına sahip olacak" değerlendirmesinde bulundu.