Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bugün açıklanacak olan ve ilerlemeye işaret etmesi beklenen istihdam verilerinin öncesinde Asya Borsalarının küresel ralliyi genişletmesi güvenli varlık talebini azalttı; dolar ve yen önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında zayıfladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa'nın euronun istikrarını korumak için birlik olması gerektiğini söylemesinin ardından euro, dolar karşısında dün kaydettiği kazançlara tutundu. Yendeki volatiliteyi ölçen endeks, Japonya'nın Döviz piyasalarına müdahale edeceği spekülasyonu üzerine bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avustralya doları 5 ayın zirvesini test etti.

Risk iştahının şu anda pozitif olduğunu ve bunun birkaç hafta sürebileceğini söyleyen Rochford Capital'dan Derek Mumford, klasik sığınılacak para birimlerinin şimdilik geri adım attığını belirtti.

Dolar, dün euro karşısında yüzde 0.6 düşüşle 1.3161 seviyesine gerilemesinin ardından bugün 1.3167'den işlem gördü. Euro karşısında dün yüzde 0.5 değer kaybetmiş olan yen, 100.28 seviyesine geriledi. Japon yeni, dolar karşısında 76.16 ile rekor yüksek seviyenin yüzde 1 uzağında seyretti.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nin yüzde 0.9 yükselmesinin ardından, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 kazançla son 2 haftanın en büyük sıçramasına işaret etti.

ABD'de 28 Ocak'ta sonlanan haftada yapılan işsizlik başvurularının 377 binden 371 bine gerilemesi bekleniyor.

Merkel, bugün Pekin'de yaptığı konuşmasında Avrupa'daki krizin, eurodan değil, borçlardan kaynaklandığını savundu. Alman Başbakan, euronun, birlik olunmasına ve korumaya ihtiyacı olduğunu söyledi.