Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun hükümetin küçük şirketleri destekleyeceğini açıklamasının ve yatırımcıların tarım ve bankacılık sektörünün daha fazla destekleneceğini speküle etmesinin ardından Çin Borsası 2 haftanın en düşüğünden geri sıçradı.

Xinjiang Talimu Agriculture Development Co., Xinhua Haber Ajansı'nın hükümetin bu yıl tarımdaki yatırımları artıracağını yazmasının ardından günlük limiti kadar yükseldi. Bank of China Ltd., 21st Century Business Herald'ın kamu bankalarının en büyük paydaşının daha düşük temettü oranlarını kabul edeceğine yönelik haberi üzerine bankalar arasındaki kazançlara öncülük etti. GD Midea Holding Co., Macquarie Group Ltd., Çin'deki perakende satışlarındaki yavaşlamadan endişe duyduğunu söylemesinin ardından 2 haftanın en düşüğüne geriledi.

Hükümetin küçük şirketlere sağlayacağı desteğin, ekonomideki payları göz önünde bulununca çok olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çeken Şanghay'daki Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, bunun yatırımcıların iyimserliğini destekleyeceğini de söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi ve CSI 300 Endeksi yüzde 0.4'er kazançla sırasıyla 2,276.18 ve 2,438.75 puana çıktı. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi yüzde 1.6 artış kaydetti.

Şanghay Endeksi bu yıl merkez bankasının para politikasını gevşeteceğine ve hükümetin hisseleri destekleyici adımlarda bulunacağına ilişkin spekülasyonlar sayesinde yüzde 3.4 yükseldi. Endeks tahmini kazançlarının 9.4 katından fiyatlanıyor.

Çin Başbakanı Wen, büyümedeki yavaşlamadan ötürü hükümetin küçük ölçekli şirketlere 15 milyar yuan destek sağlayacağını açıkladı.