Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şubat ayının ikinci işlem gününde piyasalardaki bahar havası sürdü. Çin Başbakanı Wen ile Almanya Başbakanı Merkel görüşmesinden çıkan sonuçlar, Yunanistan'ın borç takası konusunda anlaşmaya yakın olduğuna dair açıklamalar ve ABD'de açıklanan veriler piyasaları destekledi.

Avrupa Borsaları günü yeşilde tamamlayarak üçüncü günde de yükseliş kaydetti. Yurt içindeyse dün İMKB 100 endeksi yüzde 3.5'ün üzerinde prim yapmasının ardından bugün de yüzde 1.41 oranında yükselerek 60 bin puanı aştı. Endekste 60 bin seviyesinin aşılmasıyla kar satışları yaşanabileceği belirtiliyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, 28 Ocak'ta sona eren hafta işsizlik maaşı başvuruları 12 bin azalarak 367 bine geriledi. Beklenti başvuruların 371 bin ıolmasıydı. Ülkede devam eden işsizlik başvuruları da 3 milyon 437 bin oldu. Beklenti 3 milyon 535 bin olmasıydı.

Öte yandan bugün AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn'in Yunanistan'da borç yapılandırması anlaşmasına çok yakın olduklarını belirtmesi öne çıkan haberlerden oldu.

ABD borsaları dünkü rallinin ardından bugün karışık seyir izliyor. MasterCard hisseleri karının yüzde 24 oranında artmasıyla yüzde 5.7 değerlenirken Gap hisseleri de iyi gelen kar rakamlarıyla yüzde 9.8 oranında yükseldi.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 2:13'te yüzde 0.1 yükseldi ve 1,325.65 puan oldu. Dow Jones ise 6.58 puan veya yüzde 0.1'lik gerilemeyle 12,709.88 puan oldu.

Bugün Fed Başkanı Bernanke'nin 'ABD ekonomisinin iyileşmekte olduğuna dair işaretler olduğunu' açıklamasıyla altın düşüşünü tersine çevirdi ve 1,758.10 dolara kadar yükselerek sekiz haftanın zirvesine çıktı. Petrol ise ABD'de artan stoklarla Nymex'te 95.77 dolara kadar çekildi.

Yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi piyasalar açısından kritik bir veri olacak.