Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia dünyasının iki dev şirketi madenci Xstrata ve aracı kuruluş Glencore International birleşmeyi planlıyor. İki şirket olası bir satın alma üzerine görüştüklerini açıkladı.

Glencore'un şirket evliliği teklifinin ardından Xstrata'nın hisseleri yüzde 10 değerlenirken, yıllık kazancı 90 milyar doları bulan Glencore da Londra'daki seansta yüzde 5.4 primlendi.

Alınan ilk haberlere göre, iki devin birleşimi, 80 milyar dolar değerinde yeni bir şirket oluşturacak. Ancak, yıllık kazançları 30 milyar dolar olan Xstrata, henüz bir teklifin yapılacağının kesinleşmediğini söyledi.

İngiliz ticaret kanunu uyarınca, Glencore'un teklif götürmek için 1 Mart'a kadar süresi var.

BBC'nin ekonomi ve finans editörlerinden Robert Peston, anlaşmayı, "genellikle daha fakir ülkelerde şirketlerden biri işlem yapıyor, diğeri maden buluyor" şeklinde değerlendirdi.

Oriel Securities'in analistlerinden Charles Cooper ise Xstrata'nın Glencore'dan daha yüksek piyasa değerlemesine sahip olduğunu hatırlatarak, Glencore'un anlaşmanın sonuçlanabilmesi için kaydedeğer büyüklükte bir teklif götürmesi gerektiğini belirtti.

Xstrata'nın şu anki değeri 36.5 milyar sterlini bulurken, bu rakam Glencore için 31.6 milyar sterlin olarak belirleniyor.