Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin etkili düşünce kuruluşlarından Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (Niesr), hanehalkı harcamalarının azalmaya devam etmesi hâlinde, ülkenin ilk yarıda resesyona gireceğini öne sürdü. Kuruluş, hükümetin büyümeyi desteklemek için geçici olarak gevşemeye gitmesi gerektiğini söyledi.

Ülke ekonomisinin 2012'de yüzde 0.1 küçüleceğini öngören kuruluş, ancak Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözülmesi hâlinde ekonominin 2013'de yüzde 2.3 büyümeyle artıya geçeceğini düşünüyor.

Diğer yandan Niesr, bütçe açığındaki düşüşün, piyasanın güvenini desteklediğine dikkat çekti.

"İngiltere ve Dünya Ekonomisi Beklenti Raporu'nu" yayınlayan düşünce kuruluşu raporunda, "hanehalkının harcamalarını azaltması, kredi şartlarının sıkı olması ve şirketlerin yatırımdan uzak durması hâlinde, yılın ilk yarısında teknik bir resesyon bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Özel ve kamu sektörünün hâlâ daha borçlarına odaklanmış olduğunu hatırlatan kuruluş, kısa vadede ekonomik durumda düzelme beklemediğini savundu.

Niesr, İngiltere'de enflasyonun 2012'de yüzde 2.2 ve 2013'de yüzde 1.4 olarak gerçekleşeceğini; işsizlik oranlarının ise bu yıl yüzde 9'a çıkacağını, 2014'e kadar da yüzde 7'nin üzerinde seyredeceğini tahmin ediyor.