Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ocak ayında yeni iletişim ve şeffaflık politikası kapsamında faiz tahminlerini açıklamaya başlayan Fed'in politikasına ilişkin banka içinden yorumlar duyulmaya başlandı. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, politika yapıcılarının, merkez bankasının politika faizi tahminlerini "spekülasyonun biraz daha ötesinde" şeklinde niteledi.

Bu tahminlerin bağlayıcı bir özelliği olmadığını söyleyen Fisher, Fed yetkililerinin ekonomi ve faiz tahminlerinin "varsayımdan" ibaret olduğunu belirtti.

ABD Merkez Bankası Fed 25 Ocak'ta ilk kez yetkililerin politika faizi öngörülerini açıklayarak, sıfıra yakın seyreden faizleri 2014'un sonlarına kadar devam ettirileceğini söyledi.

Fed Başkanı Ben Bernanke bugün son ekonomik verilerin ilerlemeye işaret ettiğini, ancak hâlâ uzun vadede azaltılması gereken bütçe açığı gibi ekonomiyi tehdit eden öğelerin olduğunu ifade etti.

Bu yıl Fed'de oy hakkı bulunmayan Fisher, Fed'in parasal genişlemesini en çok eleştiren isimlerden biri oldu. Fisher, geçtiğimiz yıl Fed'İn uzun vadeli faizleri düşürmesi ve faizleri 2013'ün ortasına kadar rekor düşük seviyede tutma kararlarına da karşı çıkmıştı.

2008 yılında 5 kez sıkılaştırıcı politikalardan yana oy kullanmış olan Fisher, sıfıra yakın faizlerin 2014'e kadar devam ettirilmesini des desteklemiyor. Fisher, parasal genişlemeyi bir tarihe bağlamanın gerekliliğini doğru bulmadığını, para politikasının ekonominin duruma göre belirlenmesi gerektiğini savundu.