Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beklenenden kötü çıkan şirket karları ve Çin'de hizmet sektörünün daha yavaş bir hızda genişlemesi, uluslararası piyasaları olumsuz etkiliyor. Asya hisse senetleri son dört günde ilk kez düşerken, euro, Yunanistan'ın özel sektör alacaklıları ile borç takası konusunda anlaşmaya varmada zorlanmasının etkisi ile değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:39'da yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Ancak endeks haftayı kazançla kapatmaya ve Ekim 2010'dan bu yana en uzun süreli haftalık bazda yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düştü ve 16 önemli para biriminin tümü karşısında haftayı kayıpla kapatmaya yöneldi. Altın yüzde 0.2'lik bir kayıp yaşarken, palladyum son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

"AAA" kredi notuna sahip euro kullanan ülkeler olan Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Finlandiya'nın maliye bakanları bugün Berlin'de biraraya gelecek. Öte yandan, bugün TSİ 15:30'da ABD Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Aralık ayında 200,000 artan tarım dışı istihdamın, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Ocak ayında 140,000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise yüzde 8.5 ile son üç yılın en düşük seviyesinde kalması öngörülüyor.

Sydney'de Colonial First State Global Asset Management kıdemli yatırım analisti Belinda Allen, "Küresel büyüme çerçevesinde halen çok fazla zorluklar var" dedi ve "En büyük zorluk, Avrupa'nın mali birliği konusunda varılan anlaşmanın uygulamaya geçirilmesi ve Yunanistan'ın borç takasına yönelik müzakereler. Daha fazla güvene sahip olabilmemiz için, ABD'den gelen iyi ekonomik verilerin sürdüğünü görmemiz gerek" değerlendirmesinde bulundu.