Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yabancı yatırımcıların, küresel ekonominin toparlandığına yönelik iyimserliğin etkisiyle Asya varlıklarına yönelmesiyle Asya paraları, Tayvan doları öncülüğünde değerlendi. Asya paraları, 5. kez üst üste haftayı artıda kapadı.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, bu hafta ABD, Çin ve Almanya'da Ocak ayında imalatın büyüdüğüne işaret eden verilerin ardından Ekim 2010'dan bu yana en uzun süreli yükselişine işaret etti. Yunanistan ve özel sektör kreditörlerinin borç takası görüşmelerinde hâlâ anlaşma sağlayamamış olmasının Asya Borsalarını bugün aşağı çekmesiyle bugün Asya varlıklarının çoğunluğu düştü.

Asya, Avrupa ve ABD'den gelen verilerin oldukça iyi olduğunu, bunun da risk iştahını yükselterek Asya paralarını desteklediğini belirten Tokyo'daki Daiwa Securities CO.'nun baş Döviz stratejistlerinden Yuji Kameoka, Asya paralarındaki hareketin bölgedeki fon akışıyla ilişkili olduğunu söyledi. Kameoka, yatırımcıların Avrupa'daki borç krizine dair gelişmeleri ihtiyatlı bir şekilde izlediğini ifade etti.

Tayvan doları bu hafta ABD doları karşısında yüzde 1.6 kazançla 29.527 seviyesine çıktı. Tayland bahtı yüzde 0.7 kazançla 30.94'e; Çin yuanı yüzde 0.6 değerlenerek 6.3037'ye ve Malezya ringgiti de yüzde 0.5 güçlenerek 3.0225'e yükseldi. Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi dün 3 ayın en yüksek seviyesini kaydetti.

Yabancı yatırımcılar bu hafta sattıklarının 2.5 milyar dolar üzerinde Güney Kore, Tayvan ve Tayland varlığı satın alırken, haftanın ilk üç gününde Hint hisselerine toplamda 536 milyon dolarlık net yatırım yaptı.