Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teşvik politikalarının enflasyonu sıçratacağına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Fed Başkanı Ben Bernanke, merkez bankasının tüketici fiyatlarındaki artışı yüzde 2'de tutmaya çalışacağını savunarak, enflasyon hedefinin, istihdam uğrunda feda edilmeyeceğini söyledi.

Washington'da Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı olan Cumhuriyetçi sözcü Paul Ryan'ın eleştirisini yanıtlayan Bernanke, zamanla enflasyonun yüzde 2'de seyretmesini istediklerini ve enflasyonu her zaman hedefe çekmeye çalıştıklarını belirtti.

Wisconsinli senatör Ryan'ın, merkez bankasının, maksimum istihdam hedefi için daha yüksek enflasyonu hoşgörebileceğini söylemesi üzerine Bernanke, Fed'in yeni enflasyon hedeini savundu.

"Bankanın 2 görevine bakarak, hız oranı ve politikadaki agresiflik, bir noktaya kadar iki hedef arasındaki dengeye bağlı" diyen Bernanke, her zaman iki hedefi yerine getirmek için uğraştıklarını söyledi.

Fed'in yalnızca fiyat istikrarına odaklanması gerektiğini savunan Ryan, Fed'in çifte görevinin diğer tarafına bakabilmek için istenilenden biraz daha yüksek enflasyonu kabul etmeye hazır olduklarına ilişkin açıklamasından endişe duyduğunu ifade etti.

Bernanke daha önce de, Fen Başkanı'nın mortgage şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'in konut piyasasını desteklemek için daha fazla zararı kabul etmesinin doğru olup olmadığını sorgulayarak yetkisini aştığını söyleyen New Jerseyli Cumhuriyetçi senatör Scott Garrett'ın da eleştirilerinin hedefi olmuştu.