Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen yıl nisan ayında İstanbul Altın Borsası bünyesinde kurulan Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasında şimdiye kadar işlem yapılmadı. Piyasa aktörlerine göre ithal edilen elmasa uygulanan yüzde 20 vergi işlem yapılmamasının başlıca nedeni.

Ocak ayında 279 milyon dolarla mücevher ihracatının rekor kırması, gözleri sektöre çevirdi. Belçika, İsrail ve Hindistan'ın söz sahibi olduğu elmas ve kıymetli taş piyasasında Türkiye'nin de söz sahibi olması için İstanbul Altın Borsası bünyesinde geçen yıl kurulan Elmas ve Kıymetli taş piyasasında şimdiye kadar hiçbir işlemin gerçekleşmemesi dikkati çekti. Piyasanın işlemesi için hükümetten vergi ve sektörel teşvik konusunda düzenleme isteyen piyasa aktörleri, düzenleme yapılmasıyla piyasanın işleyebileceği fikrinde birleşti.

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elmas ve kıymetli taş sektörünün dünyada her geçen yıl büyüdüğünü belirterek, dünyadaki büyümeye bağlı olarak Türkiye'de de kıymetli taşa ilginin arttığını söyledi.

Belçika, Dubai, İsrail ve Hindistan'daki elmas borsalarının dünya elmas piyasasını yönlendirdiğini aktaran Güner, Türkiye'nin bu borsalardan aldığı işlenmiş elmasları altın takılarla birleştirerek sattığını, bu yöntemin altın takıdan daha çok katma değer yarattığını vurguladı.

-''Hindistan iyi bir örnek olabilir''-

Elmas ve kıymetli taş piyasasındaki düzenlemenin daha fazla istihdam ve daha fala katma değer olarak ekonomiye yansıyacağını savunan Ayhan Güner, ''Hindistan yılda 28 milyar dolarlık işlenmiş kıymetli taş satıyor. Bu rakamın 11 milyar doları ham maddede iken, 17 milyar doları taşların işlenmesiyle oluşan katma değer. Hindistan'da işlenmiş kıymetli taş satışı 2000 yılında 4 milyar dolardı, devlet üreticilere teşvik verdi ve rakamı 10 yılda 28 milyar dolara çıkarttı. Bu anlamda Hindistan bizim için iyi bir örnek olabilir'' dedi.

Türkiye'nin de dünya elmas sektöründe söz sahibi olması için geçen yıl İstanbul Altın Borsası bünyesinde Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasının kurulduğunu ama 10 ay geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadığını aktaran Güner, şunları kaydetti.

''Elmas ve kıymetli taş piyasası hükümetten düzenleme bekliyor. Devlet bizden ham madde ithal ettiğimizde vergi istemesin ama iç piyasaya sattığımızda istediği vergiyi istesin. Ham madde vergisiz gelsin herkes ham maddesini borsa üzerinden resmi getirsin. Piyasanın işlem görmesi için hükümetin vergi konusunda düzenleme yapması gerekli. Düzenleme yapılırsa İstanbul Orta Doğu'nun elmas üretim ve dağıtım merkezi olabilir.''

-''Vergi indiriminden devlet karlı çıkar''-

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı ve Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası üyesi Hasan Çavuşculu da İstanbul'un Ticaret ve Finans Merkezi Projesinin hayata geçmesi için elmas ve kıymetli taş piyasasının büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Varolan piyasada işlem yapılmamasının nedenini yüksek vergiye bağlayan Çavuşculu, 56 üyesi Altın Borsasından, 67 üyesi ise piyasadan olmak üzere toplam 123 üyesi olan Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasının işlemesinin yasal düzenlemeye bağlı olduğunu söyledi.

İşlenmiş elmas ithalatında geçerli olan yüzde 20 verginin yüzde 5'e indirilmesi gerektiğini savunan Çavuşculu, ''Yapılacak indirim devletin gelirini azaltmaz tam tersine oluşturacağı katma değerle artırır. Bugün elmas borsasına sahip ülkelerde vergi ya hiç yok ya da çok düşük. Piyasada 10 aydır işlem yapılmaması Türkiye'nin zararına. Dünya elmas ticaretinde söz sahibi olan Belçika'daki siyasi krizi elimizi çabuk tutarsak fırsata çevirebiliriz. Oradaki yatırımcılar siyasi istikrarsızlıktan oldukça dertli. Vergi indirimi yapar ve piyasayı işletirsek Rusya, Orta Doğu ve Orta Asya pazarına hakim olabiliriz'' diye konuştu.

Mücevher İhracatçılar Birliğinden alınan rakamlara göre yıllara göre Türkiye'nin mücevher ihracatı şu şekilde:


2004 993,5 milyon dolasr

2005 1.079 milyar dolar

2006 1.172 milyar dolar

2007 1.479 milyar dolar

2008 1.507 milyar dolar

2009 979 milyon dolar

2010 1.206 milyar dolar

2011 1,474 milyar dolar