Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2011'in Mart'ındaki depremin ardından ekonomisini toparlama ve rekabetliliğini koruma konusunda zorlanan Japonya'nın en büyük telefon, televizyon ve çip üreticileri bu yıl Samsumg Electronics Co.'nun rekabetini korumak için harcayacağını söylediği miktarın dörtte üçüne karşılık gelen 17 milyar dolarlık zararlarının olacağını söylüyor.

Yeni CEO'sunun görev başına gelmesinin ardından Sony Corp., 31 Mart'ta sonlanan yıla ait zarar tahminlerini iki katının üzerine çıkarırken, Panasonic Corp. ve Sharp Corp. da tariglerinin en büyük zararlarını açıkladı. Üç şirketin toplam zararı, Asya'nın en büyük tüketici elektronikleri şirketi Samsung'un sermaye giderleri için harcayacağını söylediği 22 milyar dolarla karşılaştırılarak, Japon elektronik üreticilerin durumunun ciddiyeti konusunda yorumlara neden oluyor.

Güçlü yen, sel felaketlerinin Tayland'daki fabrikalarına zarar vermesinden ve televizyon taleplerindeki düşüşten zarar gören Japon şirketlerin Samsung ve Apple Inc. karşısında kaybettikleri rekabetliliklerini geri kazanmaları mümkün olmayabilir. Bu durum kazançlarını yeniden canlandırmaya uğraşan Sony ve Panasonic'i medikal araçlar, güneş panelleri ve şarj edilebilir batarya gibi alanlara yönelmeye itiyor.

Japon tüketici elektronikleri üreticilerin kötü durumda olduğunu belirten Stats Investment Management Co.'nun gon yöneticilerinden Masamitsu Ohki, "teknolojiyle değil, fikirlerle rekabet etmeleri gerekiyor" dedi.

Dünyanın en büyük televizyon, bellek çipleri ve düz ekran panelleri üreticisi olan Samsung, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci cep telefonu üreticisi konumunda bulunuyor. Yine bir Güney Koreli şirket Suwon da bu yıl yeni ürün araştırmaları ve fabrikalarını geliştirmek için 47.8 trilyon won (43 milyar dolar) harcamayı planlıyor.