Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times'ta yer alan ve sürece dahil olan 3 kaynağın açıklamalarına dayandırılan habere göre, Avrupalı bankaların sermayelerini yeniden yapılandırma planlarının büyük bir kısmı Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) tarafından daha da zor bir hâle getirilecek.

Sermaye zorunluluklarının finansal gücün temel unsuru olduğunu savunan Avrupalı regülatörler 30 Aralık'ta bankaların sermayelerini, Tier 1 sermayelerinin yüzde 9'u oranına çıkarabilmek için toplamda 115 milyar euroya ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Bankalara, EBA'nın kurallarını yerine nasıl getireceklerine ilişkin taslakları sunmaları için 27 Ocak'a kadar süre verilmişti. Planlar, önümüzdeki hafta EBA Yönetim Kurulu'nda görüşülecek.

Ancak süreçle ilgili bilgisi olan bir kaynak, bankaların planlarının yarısının "inandırıcı" gözükmediğini, taslaklarda risk değerlendirmeleri ve varlık satışlarına yönelik tartışmaya açık taktiklerin yer aldığına dikkat çekti. Kaynak, aynı zamanda bazı bankalar için Haziran'a kadar döndürülecek kâr miktarının da "fazla emin" göründüğünü söyledi.

Bazı yetkililer geçtiğimiz ay, EBA'nın stres testlerine göre 5.3 milyar euroluk açığı bulunan Alman Commerzbank ile 3.3 milyar euro açığı olan İtalyan Monte dei Pashi di Siena'nın hükümetten yardım almadan zorunlulukları karşılamalarının özellikle zor olacağını söylemişti. O zamandan bu yana Commerzbank 3 milyar euro değerinde yeni sermaye ürettiğini söylerken, Cuma günü da Alman regülatör Bafin, bu olumlu beklentiyi bir kez daha dile getirdi.

Diğer yandan habere göre yalnızca İtalyan UniCredit sermaye artırmak için doğru yaklaşımda bulunmuş gibi görünüyor. UniCredit haricinde tüm bankalar varlık satışları, risk değerlendirmesi hesaplamaları, kâr üretimi ve borç yönetiminden oluşan bir dizi plan açıkladı.

EBA ise ekonomiye zarar vermesini önlemek için  varlık satışlarını yakından denetleyece. Regülatörler aynı zamanda "yangından kaçarcasına yapılan mal satışları"nn önüne geçmek için bankalara zamanlama konusunda daha esnek davranabilir.