Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de işsizliğin düşmesinin ve Nikon Corp'tan Cybozu Inc.'e kadar birçok şirketin kazanç tahminlerini artırmasının ardından Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi son 3 ayın en yüksek kapanışına yöneldi.

Sony Corp. ve Toyota Motor Corp., ABD'de artan istihdamın ihracatı destekleyeceğine ilişkin iyimserlikten beslendi. Fotoğraf makinası üreticisi Nikon Corp., tüm yıllık kazanç görünümünü yükseltmesinin ardından yüzde 10 değerlendi. Japonya'nın en büyük emtia tedarikçisi Mitsubishi Corp., bakır üretimini iki katına çıkarma planlarını açıklaması üzerine yüzde 1.9 kazanç sağladı.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında ABD'nin yeniden resesyona girip girmeyeceğiin tartışıldığını hatırlatan Russell Investment Group'un Sidney'de baş yatırım stratejisti Andrew Pease, ancak şu anda bu tartışmanın ABD'nin ne kadar güçlü olabileceği yönüne evrildiğini söyledi. Pease, bunun risk dengesi için önemli bir değişim olduğunu söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1 kazançla 8,924.98 puana çıkarak 31 Ekim'den bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.1 artışla 769.07 puan oldu.

Nikkei 225 Endeksi Avrupa'nın borç krizini kontrol altına aldığı ve ABD ekonomisinin ilerleme kaydettiğine ilişkin sinyallerin etkisiyle Ocak ayını yüzde 4.1 yukarıda tamamladı.