Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de bu hafta açıklanacak olan enflasyonun yavaşlamaya işaret edeceğine ilişkin spekülasyon ve ABD'den gelen istihdam rakamlarının ülkedeki ihracatçıların görünümünü desteklemesi üzerine Çin Borsası son 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

China Shenhua Energy Co. ve Yanzhou Coal Mining Co., Sanford C. Bernstein&Co.'nun yakıt fiyatlarının sıçrayabileceğini söylemesinin ardından kömür üreticileri arasındaki kazançlara öncülük etti. Çin'in en büyük nakliye şirketi China Cosco Holdings Co., ABD'de istihdamın Ocak ayında son 9 ayın en büyük sıçramasını kaydetmesinin ardından yüzde 0.8 değer kazandı. Changchun Gas Co., daha hızlı talep büyümesi tahminleri ve fiyat görünümünün yatırımcıları çekmesinin etkisiyle yüzde 9.9 artış kaydetti ve benzin üreticileri arasındaki kazançlara öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kazançla üçüncü gününde de yükseldi 2,338.28 puana çıktı. CSI 300 Endeksi, yüzde 0.4 artışla 2,516.73 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çin hisselerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi 3 Kasım'da yüzde 2.3 primle 106.48 puana yükseldi.

Yatırımcıların hisse senedi piyasası konunda ihtiyatlı bir iyimserliğe sahip olduğunu belirten Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, ABD'de beklentinin üzerinde gelen istihdam verilerinin ve son ekonomik verilerin, en kötünün geride kaldığını gösterdiğini, ancak bunun, ekonominin tamamen toparlandığı anlamına gelmediğini söyledi. Wu, bu durumun piyasadaki kazançları sınırladığına dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi geçtiğimiz yıl yüzde 33 düşüş kaydetmesinin ardından bu yıl yavaşlayan ekonominin, merkez bankasının para politikalarını gevşetmesine neden olacağı ve hükümetin hisse senetlerii teşvik edici adımlar atacağına ilişkin spekülasyonların etkisiyle yüzde 7.3 primlendi. Endeks tahmini kazançların 10.1 katından fiyatlanıyor.