Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikalı tarım emtiası işlemcisi Cargill Inc., dünya nüfusuna 2 milyar kişinin daha eklenmesiyle, gıda fiyatlarının ucuz olduğu devrin kapandığını savundu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, 7 milyardan 9 milyara yükselen dünya nüfusunu ve gelişmekte olan ülkelerdeki et tüketimi artan varlıklı tüketicilerini doyurmak için gereken küresel gıda üretiminin 2050 itibariyle yüzde 70 artmış olmasının gerektiğini söylüyor. FAO'nun izlediği gıda fiyatları 1 yıl önce, artan tahıl fiyatlarının etkisiyle tüm zamanların en  yüksek seviyesine ulaştı.

Cargill'in yönetim kurulu başkan yardımcısı Paul Conway, 50'ler, 60'lar, 70'ler ve 80'lerin başında gıda fiyatların düştüğü dönemin sona erdiğine inanmak için emtia piyasasındaki boğalardan olmanın gerekmediğini söyledi.

FAO Gıda Fiyatları Endeksi geçtiğimiz yıl 2010'daki seviyesinden 228 puan artış kaydederek, yüzde 23 yükselirken, Haiti'den Mısır'da gıda kavgalarının baş gösterdiği 2008 dönemindeki seviyelerinin 200 baz puan üzerine çıktı. O dönemden Aralık'a kadar fiyatlar yüzde 11 düştü.