Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'daki parti liderleri kurtarma yardımını almak ve temerrütü önlemek üzere öngörülen harcama kesintilerinde anlaşmakta sıkıntı yaşarken, Avrupa Borsaları 6 ayın zirvesinden gevşedi; euro ise son 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Alman hazine kağıtları yükselirken, emtia, ABD ve Asya'da da kayıplar görüldü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerken, Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri ve Hang Seng Çin Şirketleri Endeksi yüzde 0.4'er geriledi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.9 zayıflayarak 1.3041 seviyesinden işlem gördü. 10 yıllık Alman hazine kağıtlarının getirisi 5 baz puan düşüş kaydetti. Petrol yüzde 1.2 ve bakır da yüzde 1.1 değer kaybetti.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının 130 milyar euro değerindeki yardım paketinin artırılmayacağını söylemelerinin ardından Yunanistan başbakanı Lucas Papademos ekonomik rekabetliliğin artırılması ve harcama kesintilerinin genişletilmesi için parti liderleri ile sonu belirsiz bir anlaşma yaptı. Papademos hükümetinin 3 parti lideri bugün anlaşmanın detaylarını görüşmek üzere tekrar biraraya gelecek.

Uluslararası Para Fonu IMF, Avrupa'daki borç krizinin kötüleşmesi hâlinde, Çin'in ekonomik büyümesinin yarısına düşebileceğini söyledi.

Yunanistan için çok kritik 24 saate girildiğini belirten Londra'daki Deutsche Bank AG'nin stratejistlerinden Jim Reid, ilginin özel sektör kreditörleriyle yapılan müzakerelerden, siyasi anlaşmazlığa ve geçici hükümetin ikinci kurtarma paketinin şartlarını kabul edip etmeyeceğine çevirildiğine dikkat çekti.