Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya Merkez Bankası, realin 10 haftadır süren rallisini kontrol altına almak için ikinci gününde de Döviz piyasalarında dolar alımı yaptı.

13 Eylül'den bu yana ilk kez dolar alımı gerçekleştiren merkez bankası, ortalama olarak spot piyasadaki miktarı bilinmeyen dolarla için ortalama 1.7170 real ödedi. Yasa koyucular Temmuz'dan bu yana ilk kez 3 Şubat'ta vadeli döviz piyasasında dolar satın aldı. Erken saatlerde dolar karşısında yüzde 0.3 değerlenmiş olan real daha sonra yüzde 0.5 düşüş kaydederek 1.7257 seviyesine geriledi.

Brezilya'daki şirketlerin deniz aşırı kredi piyasalarında bu yıl 14 milyar dolar borçlanmalarının dolar girişini artırarak, realdeki ralliyi genişleteceği spekülasyonunun ardından Brezilya Merkez Bankası realdeki yükselişi durdurmak için harekete geçiyor. Ülkenin maliye bakanı Guido Mantega 23 Ocak'ta hükümetin, yüzde 4'lük büyümeyi garantilemek için realdeki değerlenmeyi önlemeye yönelik politikalarını sürdüreceğini açıkladı.

Merkez bankasının müdahalesinin realdeki yükselişi yavaşlatabileceğini, ancak geri çeviremeyeceğini savunan New York'taki Standard Chartered Bank'ın Latin Amerika ekonomistlerinden Italo Lombardi, Brezilya'ya güçlü sermaye girişi görülürse, realin de merkez bankasının müdahalelerine rağmen yükselişini sürdüreceğini söyledi.

Bu arada Kolombiya Merkez Bankası da pezodaki ralliyi yavaşlatmak ve ihracatı desteklemek için yeniden dolar satın almaya başladı. Kolombiya Merkez bankası dünden başlayarak 3 ay boyunca döviz ihalelerinde günlük olarak 20 milyon dolarlık alım yapacağını açıkladı.