Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Her gün Yunanistan ile ilgili farklı bir konuda farklı bir haber akışı geliyor ve herhangi bir somut çıktı sunmayan bu haber akışı ile piyasaların Yunanistan ile ilgili kafası iyiden iyiye karışmış durumda. İki hafta boyunca özel kreditörler ve Yunanistan arasındaki borç takası görüşmeleri gündemi işgal ederken, şimdi de bir sonraki 130 milyar euro yardım dilimi için ülkeden ek sıkılaştırma talepleri gündemde. Dolayısıyla artık çözüm sunmaya her gün denkleme yeni bir bilinmeyen giriyor. Bugün Başbakan Papademos, kreditörlerin talep ettiği ek sıkılaştırma tedbirlerini görüşmek için parti liderleri ile bir araya geliyor. Ayrıca borç takası görüşmelerinde kamu katılımı ile ilgili tartışmalar, konunun zamana yayılmasının devamına işaret ediyor.

Öte yandan Avrupa tarafında son çeyrek bilançoları da gelmeye devam ediyor. İsviçre'nin en büyük bankası UBS, 2011 yılının son çeyreğinde 721 milyon frank olan beklentinin hayli altında 393mn frank net kar açıkladı. Yatırım bankacılığı faaliyetlerinin bire önceki çeyrekte olduğu gibi zarar yazması, karın beklentiyi karşılamaması neden oldu. UBS haricinde Avrupa tarafından gelen bilançolarının yaklaşık %60'ının beklentinin altında geldiği görülüyor. Dolayısı ile Yunanistan konusunda zaten tedirgin olan piyasalar, bilanço açıklamalarından da ihtiyaç duyduğu desteği alamıyor. Avrupa Borsalarında % 1'e yakın düşüşler gözlenirken, Avrupa borsalarına gösterge niteliğinde Stoxx 600 Endeksi % 0,6 azalış göstermiş durumda.

Küresel ekonomik büyümenin ivmesini kaybetmesi ve Avrupa borç krizinin devam nedeni ile Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, ülkede sanayi üretiminin bu çeyrekte yavaşlayabileceğini söyledi. Çin'deki beklenen yavaşlama zaten beklenen birşeydi fakat bunun resmi bir ağızdan yılın ilk çeyreği olarak dile getirilmesi, piyasaların moralini bozdu. Asya Endekslerinde genel itibari ile negatif seyir gözlenirken Çin Shanghai Endeksi'nin %1,7 gerilediği görüldü. Asya borsalarına gösterge olarak kabul edilen MSCI Asya Endeksi ise %0,2 değer kaybetti.

Yurtdışı borsalardaki tedirgin seyre karşın, gün sonuna gelen alımlarla dünü 60bin puan seviyesinin üzerinde kapatan İMKB-100 Endeksi, bugün olumsuz havanın devamı ile ilk seansın büyük bölümünde ekside seyretti. Seans sonuna gelen alımlar ise Bileşik Endeksi ilk seansın sonunda yatayda tuttu. Avrupa tarafındaki belirsizliğin sürmesi, İMKB’de temkinli seyre neden olurken son günlerde volatil seyir gözlenen Gıda Endeksi ise %1,8 ile düşüş ile diğer sektörlerden negatif yönde ayrıştı.

Hisse senedi piyasalarındaki geri çekilmeye karşın dolar gelişmekte olan para birimlerine karşı devam kaybediyor. USD / TL de bu eğilime uygun olarak %0,2 düşüşle 1,7550'ye gevşedi. EUR/ USD paritesi ise bugün yatay olarak 1,3135'te geziniyor. EUR/TL %0,2 düşüşle 2,3050'ye çekilirken, Döviz sepeti 2,03 seviyesinde bulunuyor. Gösterge tahvil faizi 3 baz puan düşüşle 9,38'den işlem görüyor.


Cihah Başkal
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü
cbaskal@bloomberght.com