Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de gayrimenkul spekülasyonlarının, ülkedeki konut fiyatlarının düşüşünü tetiklemesi sebebiyle Çin Merkez Bankası, ilk kez konut alacak olan kişileri desteyleyeceklerini söyledi.

Çin Merkez Bankası'nın resmi internet sitesinden dün yapılan açıklamaya göre yetkililer uygun fiyatlı konut inşaatlarının desteğini artıracak ve ilk kez konut alacak ailelerinin kredi taleplerinin karşılamak için hamlelerde bulunacak.

Avrupa'daki borç krizinin ihracat taleplerini aşağı çekmesinden ötürü, Pekin Hükümeti'nin konutların daha uygun fiyatlı seviyelere çekilmesine yönelik kısıtlayıcı politikalar, fiyatları soğutarak, alımları da azaltıyor. Uluslararası Para Fonu IMF'nin 6 Şubat'ta Avrupa'daki bozulmanın, ülkenin büyüme oranını yarıya düşüreceğine yönelik uyarısının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de dün Çin ekonomisinin "sert iniş" yapmasının temel bir küresel risk olduğunun altını çizdi.

Bank of America Corp.'un Hong Kong'taki ekonomistlerinden Lu ting, hükümetin işlemlerin bu kadar hızlı düşmesini istemediğini, bunun ekonomik büyümeye zarar verebileceğini söyledi.

Çin'de konut fiyatları Aralık ayında 70 şehirin 52'sinde düşüş kaydetti. Ülkenin piyasa değeri bakımından en büyük imar şirketi China Vanke Co.'nin kontrat satışları ya da apartmanlar inşa edilmeden yapılan satışlar Aralık ayında yüzde 30 geriledi.