Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DE BERNANKE MORAL VERDİ

Güne Yunanistan belirsizliği ve Euro’daki gerilemeyle başlayan ABD piyasaları günün devamında gözünü ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke’ye dikti. Cuma günü açıklanan ve beklentilerden hayli olumlu açıklanan işsizlik veri setini geçici ve bazı özel şartlara bağlı olarak yorumlayan Bernanke ekonomiye ilişkin tahminlerinde değişikliğe gitmezken, 2014’e kadar sürecek düşük faiz patikasını da tekrar vurguladı. Pozitif ekonomik verilerin FED’in 3. Tur parasal genişlemeye (QE) gitmesine engel olmayacağı mesajını alan işlemciler % 0.6 ekside olan S&P 500 Endeksi’ni artıya taşıdılar. Günü %0.2 peimli tamamlayan endeks 1.347 puana yükseldi. Euro açıklamaların ardından değer kazanırken, Euro / Dolar paritesi 1.3270’e kadar yükseldi.

ASYA’DA EURO MORAL VERİYOR

Dün kararsız işlemlere sergileyen bölgede bugün Euro’nun yükselişi, diğer bir deyişle doların değer kaybedişi ve riskli varlıklara pozitif yansıması destek veriyor. Yunanistan’a ilişkin sürecin de işleyeceğine inanan Asyalı yatırımcıların bir kulağı da Toyota’daydı. Dün Tokyo kapanışı sonrasında 31 Mart’la biten mali yıla ilişkin tahminlerini yukarı yönde revize eden şirket hisseleri % 4.2 yükselirken Nikkei 225 Endeksi % 1.1 primli.

Çin’de dünkü sert satışların ardından bugün dengeleme çabası var. Hükümetin ilk kez ev alacak vatandaşlara kolaylık tanıyacak olması hisse senetlerine destek verirken Çin Şanghay Bileşik Endeksi % 2.48’lık rallide. Japon Yeni risk iştahına yenik düşerek 77 seviyesinin altına inerken, 10 Asya para biriminden oluşan JP Morgan-Bloomberg Endeksi %0.21 yukarıda.

EMTİDA DOLAR ETKİSİ

Bernanke konuştukça talep gören emtiada fiyatlar hızla tırmandı. Önce altın ardından petrol ve günün sonunda hemen hemen tüm maddeler yansıyan yükseliş bugüne de sarkmış durumda. Spot altın, doların zayıflamasıyla ons başına 1.751 dolara yükseldi. Nakit gümüş fiyatı ise ons başına 34.295 dolara
yükseldi. Platin ve paladyumun da ralliye iştirak ettikleri görülüyor. Diğer cephelerde de Bernanke’nin kararlı QE mesajı olumlu karşılandı. ABD tipi hampetrol tırmanışa geçerkeni Brent petrol ile arasındaki farkı da 17 dolara kadar indirdi. WTI varil başına 99.18’den işlem görürken Brent petrolün ulaştığı nokta 116.47. Tarım emtiasında hava koşullarının düzelmesine rağmen fiyatların risk iştahına parallel hareket ettiği görülüyor. Mısır, buğday ve soyada % 1’in altında pozitif yönde değişimler görülüyor. Çin’den gelen destek ve alım iştahı ile yürüyen bir diğer madde de bakır. % 1’den fazla değer kazanan baz metalin yıl
başından bu yana % 14 artıda olduğu görülüyor.

İÇERİDE UZUN VADELİ ORTALAMALAR ZORLANIYOR

200 günlük ortalama göstergesi hemen hemen tüm TL varlıklarda test edilirken psikolojilerin olumlu yönde evrildiği görülüyor. 200 günlük ortalama teknik analize göre, son 200 günde oluşan fiyatların ortalamasını basitçe alırken bu uzun vadeli göstergenin aşılmasının güç olduğu, çoğu zaman da aşıldıktan sonra alımların ya da satımların hızlanacağı varsayılıyor.

İMKB 100 adında 58 binlerde olan bu gösterge aşılmış durumda, dünkü işlemlerde gelen realizasyon seans içinde hazmedilirken kapanış da 60.545 seviyesinden yaşandı. Gösterge tahvilde bu ortalama % 9.26 bileşikten geçiyor ve son bir haftada test edilmiş durumda. Bugüne ise dünkü kapanış seviyesi olan % 9.35’ten başlayacak. 200 günlük ortalamasını kırarak dolara karşı güne 1.7448’den başlayan TL, Euro’ya karşı 2.3164’te. Sepet Kur 2.0309’da.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- Almanya'da Aralık ayı dış ticaret 09.00 Önceki: 16,2 milyar euro dış ticaret fazlası

- Almanya'da cari işlemler dengesi açıklanacak 09:00; 16,3 milyar euro cari denge

- TÜİK Aralık ayı sanayi üretim endeksini açıklayacak 10:00 Önceki: -8,6%

- İzlanda Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 11:00

- Polonya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 13:45

- TCMB beklenti anketinin Şubat ayı ilk sonuçları açıklanacak 14:30

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

 

 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü